Ministar Aladrović otkrio koliko će radnika dobiti naknadu od 4000 kuna: ‘Cilj je očuvanje radnih mjesta’

Foto: fah

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović otkrio je koji broj radnika će dobiti naknadu od 4000 kuna, što je mjera koju je Vlada u četvrtak donijela.

“U ovom trenutku govorimo od 410.000 radnika koji su se prijavili kroz 69.000 poslodavaca. Govorimo o mjeri za ožujak. To je unutar naših projekcija, koje su govorile o brojci između 400 i 500 tisuća radnika. Očekujemo da ćemo se tu negdje i zadržati za ožujak”, rekao je Aladrović za Dnevnik Nove TV.

Ministar je dodao da je 80 posto zahtjeva za tom naknadom stiglo online putem, a rok za odgovor isplatu naknada za ožujak je do 15. travnja, kaže Aladrović.

“Nadam se da ćemo do tog roka to i učiniti”, dodaje ministar Aladrović.

Prvi iznosi su već poslani poslodavcima.

“U ovom trenutku nešto više od 410 milijuna kuna, dakle oko 120 do 130 tisuća radnika je pokriveno s tim”, ističe Aladrović.

Cilj je, rekao je ministar, da se do Uskrsa isplate sve naknade.

“Imamo prostor do 15. travnja i naravno da ćemo se potruditi to ispuniti do Uskrsa”, poručuje.

Ministar je rekao i da se jedan velik dio tih naknada odnosi i na radnike zaposlene u turizmu, jer je turizam i najviše trenutno pogođen korona krizom.

“Mnoge turističke i ugostiteljske tvrtke su se prijavile na ovu mjeru i naravno da ćemo im svima pokušati pomoći”, kaže Aladrović.

Iako mnogi traže moratorij na godinu dana od Vlade, Vlada je donijela mjere za period od tri mjeseca. Ministar je odgovorio kako će zemlja izgledati nakon ta tri mjeseca.

“Ekonomski parametri ovise o epidemiološkoj situaciji, na koju imamo doista malo utjecaja, iako Stožer civilne zaštite i Ministarstvo zdravstva rade doista izvrstan posao. Nadamo se da će ova epidemiološka situacija biti bolja i da će ova kriza kratko trajati”, kaže Aladrović.

Ministar je pojasnio da su neke mjere planirali za tri mjeseca, porezno rasterećenje za tri plus tri mjeseca, a banke moratorij. Ako kriza potraje, bit će donesene i nove mjere ako bude potrebno, kaže Aladrović.

Premijer je najavio idući tjedan razgovor sa sindikatima o zaposlenima u javnim službama, a Aladrović je odgovorio hoće li se razgovarati i o rezanju njihovih prihoda.

“Sljedeći tjedan ćemo održati sjednicu GSV-a i naravno da ćemo ta pitanja otvoriti. Očekuje se solidarnost i očekuje se prijedlog i od strane poslodavaca i sindikata oko toga kako oni vide svoje sudjelovanje u rješavanju ove krize”, rekao je ministar.

Ekonomski analitičari tvrde da se novac sad treba davati, da ljudi troše jer nas sad to jedino može držati iznad vode te ako se krene rezati potrošnja, to bi bilo opet rezanje grane na kojoj sjedimo.

“Trenutno imamo šok na strani ponude i potražnje. Ono što se očekuje jest sudjelovanje svih”, ponovio je ministar Aladrović.

“Učinit ćemo sve da to bude konsenzus te da svi u ovoj krizi sudjeluju na proporcionalan način”, naglasio je.

Na pitanje trebamo li sad provesti i neke reforme, Aladrović smatra da je trenutak za vidjeti što nam je nužno, a što manje nužno, dobar.

“Mi smo se odlučili da će nekakve uštede u javnoj upravi trebati biti na državnim službenicima, javnim službenicima, javnim tvrtkama, ali isto tako i jedinicama lokalne samouprave”, kaže Aladrović.

Na kraju ministar poručuje da će rebalans proračuna pokazati koliko je država spremna uštedjeti te da je siguran da će taj iznos biti veći od trenutnih 200 milijuna kuna.

Upitan očekuje li se pritisak na domaću burzu rada jer Hrvati koji su otišli raditi u inozemstvo sad potiho dobivaju otkaze i vraćaju se u domovinu, Aladrović je odgovorio potvrdno.

“Sve mjere koje smo nabrojali imao za smisao očuvanje radnih mjesta. Možemo reći da smo uspjeli sačuvati taj prvi udar”, rekao je ministar Aladrović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr