Ekonomska stručnjakinja o stanju u gospodarstvu: ‘Nema dvojbe da je ovo što se događa – recesija’

Foto: Snimka zaslona Nova TV

Ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek komentirala je nove set mjera koji je Vlada donijela za pomoć gospodarstvu i osvrnula se na ekonomsku situaciju Hrvatske, ali i Europe, tijekom pandemije koronavirusa.

”U međuvremenu su neki poduzetnici na osnovu informacija koju su imali protekla dva tjedna donosili odluke koje sad mogu biti nepovratne. I dalje je to, ja bih rekla, na vrijeme”, istaknula je za Dnevnik Nove TV. 

Kaže da je sada najvažnije pitanje kako će se nove mjere financirati, a da se pritom ne naruše neki drugi ekonomski odnosi.

“Država je ta koja u ovakvom trenutku mora u na neki način sanirati nastalu štetu i sve dionike ove ekonomije osigurati od globalnog šoka od kojeg se sami ti dionici, poduzeća, kućanstva, zaposleni, ne mogu sami osigurati”, kaže stručnjakinja.

Ipak, ističe da Hrvatska nije sama u ovoj u situaciji. ”Eskalacija javnog duga i eksplozija fiskalnih deficita će se dogoditi u cijelom svijetu, a s kakvim točno posljedicama – to je u ovom trenutku prilično nezahvalno govoriti”, poručuje Vizek.

Ravnoteža između pomoći i bankrota

Na pitanje postoji li još neka mjera za pomoć gospodarstvu koja bi se eventualno mogla uvesti, Maruška Vizek kaže da se uvijek može više, no da se treba paziti na ravnotežu između spasa gospodarstva i puta u bankrot zemlje.

“Sad treba imati i hrabrosti, ali i umješnosti da se održi balans u tom nekom ekonomskom plesu na žici i da se napravi što je više moguće s onim sredstvima koje imamo na raspolaganju ili koja ćemo tek morati namaknuti”, ističe.

O situaciji u Europi

Ravnateljica Ekonomskog instituta osvrnula se i na ekonomsku situaciju u Europi podsjetivši da je Europska središnja banka obećala dati 750 milijardi eura za zemlje koje su usvojile euro kao valutu.

”Nesreća u europskoj zoni je što će Španjolsku možda, a Italiju vrlo vjerojatno trebati spašavati. Italija je prevelika da se spasi i zapravo nas tek sad čeka novi val dužničke euro krize i mislim da će se ponovno početi postavljati pitanja o budućnosti eura kao zajedničke valute”, pojasnila je Vizek i zaključila da nas čekaju zanimljiva.

Maruška Vizek ističe kako se čini da nitko ne spori da Hrvatsku čeka kriza nakon epidemije. Objašnjava da se tijekom dva uzastopna tromjesečja treba zabilježiti smanjena aktivnost gospodarstva kako bi se mogla službeno proglasiti recesija.

”Mi još ne znamo kakvo će biti prvo tromjesečje ove godine. Ono još može biti pozitivno, što znači da ćemo tek kad zbrojimo drugo i treće znati da smo zasigurno u recesiji. Iako, mislim da, s obzirom na situaciju i neke pokazatelje koje imamo, nema dvojbe da je ovo što se sada događa recesija”, smatra stručnjakinja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr