Ribić: Milanović bi se za pogrešnu politiku trebao ispričati, a ne krivnju prenositi na druge

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić povodom jučerašnjih izjava predsjednika Vlade RH da se politika mjera štednje pokazuje neuspjelom, te izjave ministra financija da se javnim dugom ne može upravljati bez rasta agregatne potraženje, u priopćenju za medije navodi kako je to shvatio pet godina prekasno, ističući kako bi se Milanović za pogrešnu politiku trebao ispričati, a ne krivnju prenositi na druge.

Zoran Milanović ispravno je zaključio da je pet godina jednog koncepta dovoljno da se shvati kako on ne daje rezultate. Mnogima je trebalo manje. S druge strane, ministar financija izričito je rekao da nećemo moći upravljati javnim dugom i deficitom ako ne povećamo agregatnu potražnju i proizvodnju, istaknuo je Ribić te dodaje kako bi izjave “mogle biti najava bitnih promjena u ekonomskoj politici Vlade, pod uvjetom da priča o jačanju osobne potrošnje nije politikantski obrat u predizbornoj godini”.

Ribić napominje kako je su sindikati pet godina upozoravali “da mjere rezanja i smanjivanja osobne, investicijske i državne potrošnje izazivaju lančani slijed tzv. spirale smrti, jer sa smanjenom potrošnjom, slijedi manja proizvodnja i manja zaposlenost što nadalje vodi do sve slabijeg punjenja Proračuna, a to opet do novih mjera rezanja i krug se nastavlja s daljnjim padom proizvodnje”.

Dodaje kako je ekonomski pogrešna izjava “da se u krizi trebamo pokriti onoliko koliko je pokrivač dug”, zavarala građane u nadi da Vlada radi štedljivo i odgovorno, a izazvala je takve ekonomske štete da je danas pokrivač sve kraći, a ti isti građani otkriveni i ozebli.

“Vlast je sindikalnim stajalištima manipulirala tvrdeći da su sindikati neodgovorni i da traže ono čega nema. Sindikati i mnogi ekonomisti govorili su da je racionalno i štedljivo poslovanje imperativ u svim dijelovima društva i u svim vremenima, ali su upozoravali da mjere štednje trebaju nastupiti nakon oživljavanja proizvodnje. Rekli smo da financijska stabilnost neće dovesti do rasta, kako je tvrdio Milanović, već obrnuto, samo rast proizvodnje može omogućiti financijsku stabilnost. Promjenom stajališta Milanović je pokazao tko je bio u pravu i koliko to on nije bio u pravu”, ocijenio je Ribić.

Ribić se pita ne bi li krivu procjenu i pogrešnu politiku Vlade trebalo javno priznati, a ne krivicu usmjeravati na neke druge, objašnjavajući kako u pitanju jučerašnje “Milanovićeve aluzije spram Europske komisije i njemačke politike (kojoj se ranije nekritički divio)”.

“Otvara se i pitanje može li samo tako predsjednik Vlade, bez ikakvih konzekvenci, promijeniti mišljenje? Njegovo mišljenje nije bilo virtualno časkanje, već je izazivalo realne tegobe tisućama ljudi, a vođenje pogrešne ekonomske politike, temeljem nerazumijevanja ekonomskih zakonitosti u uvjetima krize, stajalo je ovu zemlju pada proizvodnje i gubitka tisuća radnih mjesta, otjeralo tisuće mladih ljudi u inozemstvo, unijelo apatiju i nevjericu u duše građana…”, istaknuo je Ribić.

“Pri tome, on svoje mišljenje nije zastupao s dužnim oprezom mudroga političara, već je bahato i vehementno svima koji su mislili drugačije lijepio etikete. Isto su radili i njegovi ministranti. Toliki osjećaj isprazne superiornosti doveo je do prekida svih komunikacijskih kanala u zemlji, umjesto razvijanja dijaloga i traganja za konsenzusom Milanović se nadmetao i svađao sa svima. Nesreća je Hrvatske što se na čelu države, u vrijeme najgore ekonomske krize, nije pojavio zreo političar barem s minimalnim makroekonomskim obrazovanjem, koji je sposoban o ekonomiji suditi i znati toliko da razumije ograničenost vlastitog znanja”, smatra Ribić.

“Ne bi li predsjednik Vlade trebao izaći pred građane, ispričati se i reći pošteno: „Bili smo na krivom putu. Htjeli smo najbolje, ali nismo znali“. Ne, on to neće napraviti, računajući da većina građana dubinu promašaja nikada neće shvatiti. Ne bi li se trebao ispričati svima koje je optuživao, koje je njegova politika otjerala u inozemstvo i sve one čija znanja i iskustvo nije htio upotrijebiti u nacionalnom interesu. Trebao bi, jer se baš u tome ogleda iskrenost i političko poštenje”, zaključio je Ribić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.