Počeo 10. festival hrvatske glazbe u Beču

Znanstveno-muzikološkim skupom “Luka Sorkočević – dubrovački skladatelj-diplomat u Beču” počeo je danas poslijepodne u Austrijskoj akademiji znanosti 10. festival hrvatske glazbe u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival ove godine prvi put počinje jednim muzikološkim skupom, naglasila je ministrica savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu u Beču i muzikologinja Zdenka Weber pozdravljajući nazočne na početku skupa posvećenog životu i djelu dubrovačke obitelji Sorkočević.

U prvom izlaganju Slavica Stojan govorila je o obitelji Sorkočević, “posljednjim potomcima intelektualnog sjaja Dubrovačke Republike”. Koraljka Kos svoje je izlaganje posvetila Luki Sorkočeviću u kontekstu hrvatske i europske glazbe 18. stoljeća, Vjera Katalinić Luki Sorkočeviću i njegovim glazbenim kontaktima, Christine Siegert Luki Sorkočeviću u glazbenom životu Beča 1781./82., a Zdenka Weber njegovu sinu Antunu Sorkočeviću koji je bio posljednji izaslanik Dubrovačke Republike u Parizu i doživio je njezin pad na Bečkom kongresu 1814./1815.

Hrvatski diplomat i skladatelj Luka Sorkočević (1734.–1789.) glazbu je učio u Dubrovniku i Rimu. U rodnome gradu obnašao je odgovorne državne dužnosti, bio je pregovarač s Francuzima 1776., i izaslanik kod Josipa II. u Beču 1781.–82. Autor prvih hrvatskih simfonija održavao je veze s uglednim suvremenicima poput Fortisa, Haydna, Glucka i Bajamontija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon simpozija na programu je prvi koncert Festivala hrvatske glazbe u Beču na kojemu će nastupiti Ansambl Antionio Sorgo. Na programu su, uz ostalo, Simfonija u D-duru br. 3 Luke Sorkočevića, Sonata za fortepiano, violinu i violončelo u g-molu Antuna Sorkočevića, dvije pjesme za sopran i fortepiano Jelene Pucić-Sorkočević te 29. gudački kvartet u G-duru op. 33 Josepha Haydna i Klavirski koncert u Es-duru br. 14, KV 449 Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Po završetku koncerta predviđena je i turistička prezentacija Dubrovnika.

Deseto izdanje Festivala bečkoj će publici ponuditi deset koncerata poznatih hrvatskih i stranih glazbenika i ansambala s bogatim programom različitih vrsta glazbe – od klasične, pop-rock do izvorne i tradicijske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Stodeset koncerata u proteklih devet godina velika su prezentacija hrvatske kulture i hrvatske baštine u Beču, a istodobno su obogaćenje kulturne ponude austrijskoga glavnog grada”, rekao je za Hinu voditelj Muzičko-informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb i umjetnički ravnatelj Festivala Davor Merkaš.

Deset koncerata za deset festivalskih godina potvrda je “kontinuiranog rada i jako dobre suradnje s austrijskim kulturnim institucijama u podupiranju te kulturne manifestacije koja je postala tradicija”, dodao je Merkaš.

Festival, koji se održava do 7. prosinca, podupiru hrvatsko Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagrba i Grad Beč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.