Tireli: za Mirnu treba poništiti zadnje ročište i otvaranje stečaja

Nikome u Hrvatskoj ne smije biti svejedno kakva će biti sudbina tvornice za preradu ribe Mirna iz Rovinja nad kojom je otvoren stečajni postupak, poručili su danas sa saborske govornice klubovi Laburista, HDZ-a, IDS-a, HSU-a te nezavisni zastupnik Damir Kajin.

“Za Mirnu treba poništiti zadnje ročište i otvaranje stečaja te održati novo ročište i postići dogovor jer je riječ o 254 radna mjesta i tvornici koja 70 posto proizvoda izvozi na strano tržište. Tako se u predstečajnoj nagodbi spašava gospodarstvo”, poručila je laburistica Nansi Tireli nakon stanke koju su zatražili zbog otvaranja stečajnog postupka nad tvornicom za preradu ribe Mirna Rovinj.

Laburisti, podsjetila je Tireli, dugo upozorava kako poanta predstečajnih nagodbi nije onakva kakva je predstavljena zakonom.

“Moramo progovoriti, došlo je vrijeme da se iznosi u predstečajnoj nagodbi javno objave te da vidimo kome se oprašta i zbog čega”, rekla je Tireli.

“U četvrtak nije postignut dogovor u postupku predstečajne nagodbe, a sudbina radnika, kooperanata i njihovih obitelji ostaje neizvjesna”, upozorio je rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza (IDS).

Problem Mirne, kazao je, nije nastao jučer već onda kada je netko nad njom učinio pretvorbu i privatizaciju na hrvatski način.  “Građanima je puna kapa prepucavanja bez rezultata, u Mirni se promijenilo 17 uprava, dobar dio njih koristio je financijski inženjering te isisavao novac iz tvrtke”, rekao je Sponza.

“Nikome u Hrvatskoj ne smije biti svejedno kakva će biti sudbina Mirne”, rekao je pozivajući predstavnike radnika, Grada, Županije i Vlade da sjednu za stol, kako bi ta tvrtka krenula na put ozdravljenja.

“Svima poručujem da je nama u Rovinju dosta svih onih koji Rovinj vide kao biznis rentanja i nekretnina. Prste daleko i ča od Mirne. Istrijani jesu pitomi no ako netko na takav način misli ući pokazat ćemo drugu ćud i narav”, poručio je Sponza.

“Bolju poziciju od Mirne u Rovinju ima još jedino opća bolnica gdje se također trenutno događaju čudne situacije”, upozorio je nezavisni zastupnik Damir Kajin, dodavši kako Mirna mora preživjeti jer može živjeti.

“Tko je do ovog doveo i kome je u interesu stečaj, koji je bio u zadnje dvije godine pogubniji od pretvorbe i privatizacije. Kome je bilo u interesu da se zaustavi postupak OIB-a kako bi se vidjela imovinska krvna slika u Hrvatskoj”, pitao je Ivan Šuker (HDZ).

“Tko je doveo u situaciju da Mirna duguje preko 40 milijuna kuna državi. Ako je netko isisavao novac iz te tvrtke gdje je onda DORH”, pitao je Damir Kajin.

Po ocjeni HSU-ovog zastupnika Silvana Hrelje, situacija u Mirni ide na dušu Visokom trgovačkom sudu. “2002. nad Mirnom je otvoren stečajni postupak i trajao je šest mjeseci, nakon čega je Visoki trgovački sud donio odluku da se stečaj obustavlja”, podsjetio je. Nije bilo valjanog razloga za poništenje a sve drugo je nastavak priče o nekretninskom biznisu, rekao je Hrelja.

Još odavno, rekao je Hrelja, maštalo se o Rovinju i najvećoj marini na Mediteranu no siguran je da ta marina nije moguća i da su vremena megalomanskih poteza su prošla. “Mirnu treba dobiti ona tvrtka čija je prehrambena proizvodnja core biznis”, ustvrdio je.

Rovinjskoj Mirni iz sastava propale varaždinske grupacije Fima Milana Horvata iscurilo je vrijeme za predstečajnu nagodbu, pa je stečaj neizbježan, objavio je poslovni.hr.

U stečaju će dosadašnji vlasnici biti najveći gubitnici, a predsjednika Uprave Sašu Krobota, bivšeg direktora Geneze koji je isforsirao Genezino preuzimanje Mirne (u suradnji s Gradom Rovinjom) protiv volje države kao ključnog vjerovnika i po planu koji je mimo zakona, zamijenit će stečajna uprava. Stečaj je zapravo najveći apsurd – za tvrtku postoje ozbiljni kandidati, a pokazuje se da on slijedi kao kazna kada po Linićevu zakonu dužnik ide mimo dogovora s vjerovnicima, objavio je poslovni.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/poslovni.hr
Photo: fah