EU razmatra građansku inicijativu za vodu u sklopu mehanizma poticanja demokracije

Inicijativa građana za zaštitu kvalitete pitke vode u Europi i zaustavljanje njezine privatizacije došla je na dnevni red europskih zakonodavaca u Bruxellesu, javlja BBC.

Radi se o prvoj Europskoj građanskoj inicijativi (EGI) koja je došla do te faze, a prikupljeno je gotovo 1,9 milijuna potpisa za potporu toj inicijativi, kaže Europska komisija.

Postoje stroga pravila za takve masovne inicijative, a EU nema obvezu uklopiti takav prijedlog u zakon, čak i ako se raščiste sve prepreke.

Za građansku inicijativu potrebno je prikupiti više od milijun potpisa u najmanje sedam zemalja.
Kampanja za vodu, pod nazivom Pravo na vodu (Right2Water), dobila je termin za saslušanje pred Europskom komisijom i Europskim parlamentom u ponedjeljak, kako bi organizatori mogli iznijeti svoj prijedlog.

Inicijativu Pravo na vodu pokrenula je Europska federacija sindikata, EPSU, koja tvrdi da zastupa interese osam milijuna javnih službenika diljem Europe.

Na svojoj internetskoj stranici inicijativa navodi da upravljanje vodnim resursima ne bi smjelo „podlijegati ‘pravilima unutarnjeg tržišta“ te da bi trebalo biti „isključeno iz liberalizacije“.
Stephen Tindale, analitičar u organizaciji koja se bavi europskim pitanjima, Centru za europske reforme, rekao je da je mehanizam EGI-a koristan način da se određena pitanja stave na dnevni red EU-a.

Taj je mehanizam uspostavljen u travnju 2012., kao nastojanje da se osnaže europski građani i potakne izravna demokracija.

„Njime se zahtijeva da se Komisija sastane sa skupinama, razmotri određeno pitanje i da odgovor, ali to neće nužno dovesti do promjene politike,“ rekao je Tindale BBC-u.

Rekao je da želja inicijative Pravo na vodu da izuzme vodne zalihe iz liberalizacije „neće ništa postići, jer Komisija svojom primarnom funkcijom smatra promicanje jedinstvenog tržišta“.
Komisija, koja izrađuje europske zakonske prijedloge, mora dati cjeloviti, službeni odgovor inicijativi do 20. ožujka, rekao je BBC-u glasnogovornik Komisije Antonio Gravili.

Pravo na vodu “prva je inicijativa koja nam se obratila s dovoljno potpisa koje su provjerile države članice“, rekao je.

Odgovor Komisije zahtijevat će odobrenje svih 28 povjerenika. Postoje razne opcije, rekao je
Gravili. Primjerice, „odgovor može biti da na dijelove prijedloga, ili da ali ne zakonodavnim sredstvima“.

Postoje još dvije građanske inicijative koje će Komisija vjerojatno uskoro razmatrati. Prva se zove Jedan/jedna od nas, kampanja kojom se poziva EU da zabrani „uništavanje ljudskih embrija, osobito u područjima istraživanja, razvojne pomoći i javnog zdravstva“. Takva bi zabrana imala ogroman utjecaj na istraživanja matičnih stanica u Europi.

Druga inicijativa, pod nazivom Stop vivisekciji, nastoji zaustaviti europsko financiranje pokusa na životinjama.

Obični europski građani također mogu izravno postavljati pitanja Europskom parlamentu putem predstavki, ali Stephen Tindale kaže da bi građanske inicijative mogle imati veći utjecaj na europske politike.

„Samim održavanjem rasprave u Europskom parlamentu ne postiže se mnogo, ali ako postignete da Komisija nešto razmotri, to već ima potencijala,“ rekao je.
Gravili je Europsku građansku inicijativu nazvao uspješnim alatom za poticanje takozvanih inicijativa odozdo prema gore – „građani nam kažu što im je važno, i to podižu na europsku razinu“.

Nazvao je to oblikom „transnacionalne participativne demokracije koja se nikada ranije nije odvijala na toj razini“.

Čak i odbačene građanske inicijative bile su važne, rekao je, zato što „potiču ljude da se organiziraju preko granica, oko stvari koje su im iznimno važne“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/bbc
Photo: narod.hr