Blokirani ljuti na Grabar Kitarović i Karamarka: Ubojstvo ide u zastaru, a ovrha ne

Udruga Blokirani uputila je u petak otvoreno pismo hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i predsjedniku HDZ-a i potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku u kojem ih podsjeća na njihovo još uvijek neispunjeno predizborno obećanje da će “deblokirati Hrvatsku”.

Za blokirane građane situacija sve gora

“Obraćamo Vam se u ime 325.000 tragično i dugotrajno blokiranih hrvatskih građana i njihovih obitelji koji još uvijek čekaju da ispunite svoje predizborno obećanje i da deblokirate Hrvatsku”, stoji u pismu u kojem Blokirani mole Grabar Kitarović i Karamarka da “preuzmu odgovornost i hrvatskim građanima dokažu da ih poštuju i za njih brinu”.

Blokirani tvrde da je za dugotrajno blokirane građane situacija sve gora jer su “pljenidbeni zakoni koji omogućavaju društvenu katastrofu još nepromijenjeni”, a “pravosuđe je i dalje rak rana Hrvatske jer omogućuje nekima (među kojima ima i aktualnih ministara) da im milijunski dug bude izbrisan potezom pera, dok se nad drugim, ‘običnim’ građanima provodi pljenidbeni teror”.

Umjesto gospodarskog rasta, svjedočimo rastu duga hrvatskih građana koji danas već iznosi 37 milijardi kuna, umjesto da se kvalitetnim Ovršnim zakonom i Zakonom osobnog bankrota rješava pitanje duga i prezaduženosti, problem se ne rješava nego se lošim zakonima broj dugotrajno blokiranih višestruko uvećava, stoji u pismu.

Podsjećaju da je 2010. bilo tek 25.000 blokiranih građana, a dug je iznosio 6 milijardi kuna, da bi šest godina kasnije u blokadi bilo 325.000 građana čiji dug iznosi 37 milijardi kuna. Takvo stanje pogubno je za blokirane obitelji, ali je dobro za određene pojedince, poput nekih odvjetničkih i javno-bilježničkih ureda, i državnu agenciju Finu “koji su stavljeni iznad Ustava i plijene imovinu hrvatskih građana kao da se radi o državnim neprijateljima, a ne ljudskim sudbinama”.

Ubojstvo u zastaru, a ovrha ne

Blokirani pitaju predsjednicu Republike i potpredsjednika Vlade je li normalno da ubojstvo ide u zastaru, a ovrha ne, je li prihvatljivo da se računi umirovljenika blokiraju, a radnici ne mogu do svojih plaća zbog često neosnovanih potraživanja telekoma, pretplate za HRT, vodovoda ili grijanja, dok se istodobno neustavno i diskriminacijski provodi Zakon o predstečajnim nagodbama, kojim se vlasnicima propalih tvrtki brišu milijuni dugova.

“Istovremeno dok se plijene računi hrvatskih građana, dogovaraju se fotelje u istim onim državnim poduzećima, ministarstvima i državnim agencijama koji će neometano nastaviti provođenje ovog terora”, tvrdi udruga koja smatra da se takvim zakonima i odnosom prema građanima u Hrvatskoj ne može očekivati “ništa drugo osim potpune katastrofe”.

Otvoreno pismo Blokiranih, čija je predsjednica Miriam Kervatin na parlamentarnim izborima bila na listi Domoljubne koalicije u 8. izbornoj jedinici, podržali su, među inim, predsjednik BUZ-a Milivoj Špika, čija je stranka također članica Domoljubne koalicije, saborski zastupnici Stipe Petrina (nezavisni) i Ivan Lovrinović (Most), te Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah