Dodik se sastao s Milanovićem i Plenkovićem, Hasanbegović kritizira: ‘Cilj Dodikove politike je stvoriti veliku Srbiju’

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan, fah, snimka zaslona, montaža narod.hr

Predsjednik Zoran Milanović sastao se danas s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske koji je u Zagreb došao na njegov poziv.

Na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, zatim o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka.

“Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi. Za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos”, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Dodik je bio na sastanku s premijerom Plenkovićem nakon čega je dao izjavu za novinare na Markovu trgu.

“Izražavam zadovoljstvo s razgovorom, upoznao sam ih sa situacijom u BiH, a razgovarali smo i o infrastrukturnim projektima. Naša suradnja se odvija na najbolji mogući način. Zahvalni smo na predanoj podršci koju imamo od Hrvatske na našem putu u EU”, rekao je Milorad Dodik u izjavi na Markovu trgu, nakon sastanka s Milanovićem u Uredu Predsjednika i Plenkovićem u Banskim dvorima.

Kazao je kako je dogovorena izgradnja mosta na Savi kod Gradiške. “Dobio sam potvrdu premijera da će se se završiti sve na vrijeme i da će projekt biti završen kako je i predviđeno”, napomenuo je.

Kazao je da su se dogovorili o održavanju mostova na rijekama na granicama te da je bilo riječi i o problemu s migrantima. Njegov je stav da migrante u BiH ne žele.

“Migranti žele ući u EU, ali oni nama predstavljaju ozbiljan problem i morat ćemo rasteretiti BiH, pokazujemo deficit u rješavanju tog problema”, rekao je.

Komentirao je i političku situaciju u BiH, položaj Hrvata i Srba, te kritike Džaferovića i Komšića. Naime, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić kritizirali su odluku najviših hrvatskih dužnosnika da se sastanu s Dodikom.

Odgovor na kritike

“Ključno pitanje je funkcioniranje BiH. Nizom intervencija došlo je do urušavanja odonosa BiH. Danas vidimo pokušaje bošnjačkog naroda koji pokušava marginalizirati položaj Hrvata i Srba i uočili smo da je bošnjačka strana ona koja radi u interesu bošnjačke političke elite.

Treba osigurati da konstitutivni narodi imaju prava predviđena ustavom, na način da se mijenja izborni zakon. Mi imamo dobru suradnju s Hrvatima, ali to nije na štetu Bošnjaku.

Ja ovdje nisam došao da podmećem i da klevećem već da sugovornike upoznam sa svojim viđenjem situacije i da vidimo na koji način možemo surađivati”, kazao je Dodik.

“Postoji mogućnost da svaki član Predsjedništva organizira posjete. Komšić je bio u Sjevernoj Makedoniji, pa nitko nije pravio galamu. Oni mogu sutra ovdje doći i razgovarati. Njihova komunikacija, njihov problem, pokazuju pravo lice Sarajeva. Ja ne želim ništa napraviti na njihovu štetu. Komšić je izabran bošnjačkim glasovima, no on štiti sve na štetu hrvatskog naroda u BiH. Ja ću ih pokušati informirati o ovim razgovorima, ako će htjeti čuti”, dodao je.

Rekao je da nikakve ratne odštete neće biti.

Plenković: “Dodik je dugo iskazivao želju da dođe i da se sastanemo”

Premijer Andrej Plenković komentirao je Dodikov dolazak, nakon Aktualnog prijepodneva u Saboru.

“Predsjednik Republike mi je u Varaždinu kazao da će doći, on je dugo iskazivao želju da dođe i da se sastanemo. Radni susret, bez nekakve velike drame. Možemo razgovarati o čemu god hoćemo”, rekao je Plenković, dodavši da će razgovarati o trasi autoceste i drugim važnim pitanjima.

“Moj stav o BiH je jasan, to je naša prijateljska, susjedna zemlja, koju podupiremo, dajemo podršku i na putu unutarnjih reformi i na putu prema NATO-u.

Moramo voditi određeni dijalog kako bismo rješavali operativne teme kojih ima. Ako se radi trasa autoceste koja bi rušila kuće Hrvata koji tamo žive, onda je moje da kao hrvatski premijer nazovem gospodina Dodika i pitam može li ta trasa ići nekim drugim putem”, rekao je Plenković.

Hasanbegović: “Cilj Dodikove politike je stvoriti veliku Srbiju – izvor svih problema od ’90.”

Dolazak je prokomentirao Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

Naveo je na samom početku da želi podsjetiti na nekoliko činjenica: Dodik je pod sankcijama SAD-a, zabranjen mu je ulazak u SAD i zamznuta mu je imovina.

“U veljači ove godine visoki predstavnik u BiH izvijestio je javnost da EU razmatra mogućnost zabrane ulaska gospodina Dodika na područje EU-a. Ako je to istina, u tom kontekstu mogu primijetiti da možda koristi priliku da nakon uvođenja tih sankcija posjeti jednu od BiH najbližih članica EU-a.”

Podsjetio je i da je “Plenkovićeva vlada prva i posljednja na svijetu koja je za entiteom RS kojem je tada na čelu bio Dodik, koja je potpisala međunarodni ugovor, a sadržaj ugovora je među ostalim regulirao pitanje Bosanskoga Broda i tamošnje rafinerije”.

“Ono što je više od simbolike, Dodik je jučer s Vučićem obilježio novi srpski državni blagdan i vrlo jasno rekao da je cilj njegove politike državno ujedinjenje entiteta RS i Srbije, što prevedeno na geopolitički jezik znači stvaranje velike Srbije, takoreći pred vratima grada Zagreba”, prokomentirao je Hasanbegović.

Siguran je da će Plenković i Milanović “podijeliti misli s Dodikom i upitati ga na koji način misli oživotvoriti tu iluziju o državnom ujedinjenju te mu iznijeti hrvatske poglede na taj plan koji je u osnovi nulti izvor svih problema od 1990. do danas”.

Sukladno diplomatskom protokolu sa svakim se može razgovarati, navodi Hasanberović, međutim isitiče da Dodik nije došao u bilo koju zemlju, piše N1.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr