(FOTO) Dubrovnik – Konferencija o zaštiti Jadrana i gospodarenju otpadom u gradovima uz obalu Jadrana

Foto: fah

Međunarodna tehnološka konferencija o zaštiti Jadranskog mora i održivom gospodarenju komunalnim otpadom u gradovima uz jadransku obalu Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH održava se u ponedjeljak i utorak u Dubrovniku u organizaciji hrvatske tvrtke Tehnix.

Vlasnik i predsjednik uprave tvrtke Tehnix Đuro Horvat istaknuo je prilikom otvaranja konferencije u ponedjeljak popodne kako je problem zagađenja mora komunalnim otpadom nastao prije pedeset godina i predstavlja globalni problem.

„Trebamo taj problem riješiti znanjem i tehnologijom, a ne sukobima. Tvrtka Tehnix je lider u zaštiti okoliša, s ugovorima u cijelom svijetu i sretan sam što smo ovakav skup organizirali u Dubrovniku“, izjavio je Horvat. Naglasio je kako rješenje nije u skupljanju smeća u moru, već da otpad uopće ne završi u moru.
„Moramo otkrivati nove tehnologije i primjenjivati ih. Svijet se razvijao kroz dimenzije proizvodnje sirovina i proizvoda, a sad trebamo razviti i treću dimenziju reciklaže“, dodao je Horvat.
Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula podsjetio je kako se plastiku kao materijal star samo 150 godina prvenstveno vezalo za razvoj, ali je s vremenom dobila svoju tamnu stranu.
„Jeftin način proizvodnje plastike, što ju je isprva učinilo popularnom, s vremenom je postao razlog za brigu na globalnoj razini. U EU brzo se razvila osjetljivost kako bi se pronašli mehanizmi za smanjenje opasnosti, a u proteklom mandatu Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća prepoznata je štetna strana plastike koja ugrožava osnovnu ekološku ravnotežu“, rekao je Picula.
Napomenuo je da se svake godine osam milijardi tona plastike preseli u more, 40 posto plastike se ne reciklira, a “radni vijek” plastične vrećice iznosi prosječno 15 minuta.
„Europski parlament donio je niz direktiva kako bi članice do 2050. godine reciklirale 90 posto plastične mase. To je poticaj i graničnim zemljama EU. Hrvatska graniči s tri kandidata za EU pa će ova konferencija našim naporima dati regionalni okvir i potaknuti susjede na odgovorniji odnos prema plastičnom otpadom“, zaključio je Picula.
Konferencija, koja je okupila predstavnike Hrvatskog sabora, ministarstava, Europskog parlamenta, gradova uz obalu Jadranskog mora, komunalnih poduzeća, banaka, gospodarstvenika i ribara te stručnjake zaštite okoliša, trebala bi dati odgovor kako najbolje i najekonomičnije očuvati Jadransko more reciklažnom industrijom.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina