HZMO demantirao Mrsića: Prava mirovinskog osiguranja hrvatskih branitelja ne utječu na visinu mirovina prema općim propisima

Zagreb,27.03.2019 - Klub zastupnika GLAS-a i Hrvatske stranke umirovljenika održao je konferenciju za medije, Tema konferencije za medije je lijeènièki priziv savjestii. Na fotografiji Mirando Mrsiæ. foto HINA / Denis CERIÆ /dc

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u priopćenju je demantiralo je izjave saborskog zastupnika Miranda Mrsića, nekadašnjeg člana SDP-a, glede braniteljskih mirovina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Smatramo neprimjerenim da javna osoba poput saborskog zastupnika koristi dostupnog medijskog prostora kako bi unosio nemir kod korisnika mirovina, komunicirajući netočne informacije te dovodio u pitanje funkcioniranje mirovinskog sustava Republike Hrvatske. Stoga želimo naglasiti kako mirovinski sustav generacijske solidarnosti u potpunosti funkcionira i dugoročno je održiv.

Nema miješanja sustava niti reduciranja prava iz mirovinskog osiguranja radnika i drugih kategorija osiguranika iz općeg sustava uređenog ZOMO-om u odnosu na prava posebnih kategorija osiguranika pa tako visina prava pojedinih posebnih kategorija osiguranika nema nikakvog utjecaja na visinu prava osiguranika iz općeg sustava mirovinskog osiguranja koji se financira iz doprinosa.

Što se tiče konstatacije da mirovine prema posebnim propisima “bujaju”, da će 9 mlrd. kuna otići na povlaštene mirovine, od čega 7 mlrd. kuna na braniteljske mirovine, naglašavamo da je ta informacija u potpunosti netočna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz financijskog plana HZMO-a, koji je objavljen na internetskoj stranici, vezano uz sredstva koja se iz državnog proračuna isplaćuju za mirovine prema posebnim propisima, proizlazi da se za mirovine hrvatskih branitelja izdvaja ukupno 4,66 mlrd. kn, a ukupni izdaci za sve mirovine ostvarene prema posebnim propisima iznose 5,93 mlrd. kuna.

Prava iz mirovinskog osiguranja koja su ostvarena prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji financiraju se u cijelosti iz državnog proračuna Republike Hrvatske, tako da ni na koji način ne utječu na visinu mirovine ostvarene prema općim propisima, niti su razlog za reformu mirovinskog sustava.

Potrebno je istaknuti da je Zakonom o smanjenju mirovina određenih , odnosno ostvarenih prema posebnim propisima za sve mirovine ostvarene prema posebnim propisima propisano je trajno smanjenje, pa tako i braniteljskih mirovina, za 10% (ako iznose više od 3,500 kn), uz izuzimanje isključivo invalidskih mirovina HRVI iz Domovinskog rata koji imaju oštećenje organizma od 100 posto i obiteljskih mirovina djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja bez oba roditelja, za koje država ima obvezu posebne skrbi”, priopćio je HZMO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.