Komadina: Nije dobro da se nacionalne strategije mijenjaju sa svakim ministrom

Foto: fah

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da je Centar za gospodarenje otpadom Marišćina gotov i mora raditi, a po novom sustavu se otpadom može gospodariti nakon prijelaznog razdoblja, no smatra da nije dobro da se nacionalne strategije mijenjaju sa svakim ministrom i vladom, zaboravljajući da je to politika koju je redovito nakon izbora upražnjavao SDP.

“Centri koji se još nisu počeli graditi mogu ići po novom sustavu, a potrebno je prijelazno razdoblje dok se primarno odvajanje otpada ne podigne na višu razinu. U Marišćini, koja je dovršena i spremna za rad, a ne radi, država je provela sve postupke, od pripreme i izdavanja dozvola. A sad država koči državu jer se ne izdaje uporabna dozvola zbog neriješenih imovinsko-pravnih poslova”, rekao je župan Komadina na redovnoj tjednoj konferenciji za novinstvo, odgovarajući na pitanje o promjenama plana gospodarenja otpadom.

Komadina je najavio nabavku još pet novih vozila za hitnu medicinsku pomoć na području županije, tako da će od iduće godine samo nekoliko vozila biti starije od pet godina.

Pročelnica županijskog upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač izvijestila je da je na području Gorskog kotara u suradnji Županije s jedinicama lokalne samouprave omogućeno pružanje izvaninstitucionalne skrbi za starije osobe, i to otvaranjem novih radnih mjesta za 24 gerontodomaćice i 10 pomoćnih radnika. Time će se pružiti skrb za 500 osoba u Gorskom kotaru u njihovim domovima.

Pročelnik za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić rekao je da snažno jačaju aktivnosti ustanova u kulturi čiji je osnivač Primorsko-goranska županija. Vlastiti prihodi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Prirodoslovnog muzeja i ustanove “Ivan Matetić Ronjgov” porasli su na 15 posto, a s novcem iz europskih fondova koji se očekuju dosežu 20 posto. To omogućuje ostvarenje novih programskih sadržaja, rekao je.

Broj posjetitelja u Pomorskom i povijesnom muzeju porastao je protekle godine s 23.000 na 47.000, a Prirodoslovnog s 18.000 na 24.000, raste broj programa i medijskih istupa. Cilj je da vlastiti prihodi ustanova porastu do 30 ili 35 posto, čime bi došli u razinu najkvalitetnijih europskih muzeja, rekao je Jurešić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h