Leko: nadam se da Smerdelova ideja može izdržati pravnu i političku kritiku

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko (SDP) izjavio je danas kako se nada da je ideja ustavnog stručnjaka Branka Smerdela i HDZ-ova Vladimira Šeksa da se uvede moratorij na održavanje referenduma dok se zakonom ne uredi referendumska problematika, “promišljen i ustavno utemeljen prijedlog, koji može izdržati pravnu i političku kritiku”.

“Nadam se da to nije bio ad hoc, nego promišljen prijedlog i da ima utemeljenje u Ustavu te da može izdržati pravnu i političku kritiku”, rekao je Leko, gostujući u emisiji “S Markova trga” Hrvatskog radija.

Ocijenio je da je nužno cjelovito zakonski urediti referendumsku problematiku, uzimajući u obzir “navalu” referendumskih inicijativa, ali i nove tehnologije.

“Naravno, tu postoje neke materije koje se već nalaze u Ustavu, postoje limiti, zbog toga što se Ustav može promijeniti samo dvotrećinskom većinom, ali neke referendumske zavrzlame treba raščistiti izvan toga, u zakonu. Ja sam za to da idemo zakonski riješiti ono što se da, a ono što se ne da, treba razmotriti ideju kolega iz odbora za Ustav”, rekao je Leko.

Naglasio je da je oko te ideje nužan oprez.

“Tu bi Ustavni sud trebao dati neke smjernice, da ne bismo ušli u područje koje nismo dobro proučili”, kazao je Leko.

Biranje strategije

Na upozorenje ministra Arsena Bauka da je “ustavna rupa prevelika da bi ju se moglo pokrpati zakonom”, Leko odgovara kako “ne treba čekati da se dogodi promjena Ustava, nego raditi ono što se može”.

Istaknuo je i da za ustavne promjene “treba tražiti konsenzus, ako ga nismo postigli, ili ga nismo ni tražili”.

Vjeruje u konsenzus s HDZ-om oko ustavnih promjena

Leko vjeruje da je još uvijek moguće postići konsenzus oko ustavnog uređenja referendumske problematike, u okviru prijedloga ustavnih promjena koji je prošle godine “zapeo” u saborskoj proceduri.

“Ne bih vjerovao u odgovornost političara kada ne bih mislio da postoje ljudi i zastupnici koji traže rješenja u korist svih”, kazao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah