Ministarstvo okoliša: Osigurano 7 milijuna kuna za učinkovitije sudjelovanje Hrvatske u Life programu

Foto: Fah

Hrvatskoj je do 2017. na raspolaganju oko 155 milijuna kuna za projekte koji se financiraju iz Life programa Europske unije, a osigurana su i dodatna sredstva od preko 7 milijuna kuna za informiranje i podršku potencijalnim prijaviteljima s ciljem što većeg broja kvalitetnih prijava, priopćilo je u utorak Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, kroz Life program sufinancirano je osam projekata, a kako bi se broj uspješnih prijava povećao, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je kroz Life program osiguralo preko 7 milijuna kuna EU sredstava za provedbu trogodišnjeg projekta “Jačanje kapaciteta za Nacionalnu kontakt točku”. Cilj projekta je učinkovitije sudjelovanje Hrvatske u samom programu kroz pružanje informacija i podrške potencijalnim prijaviteljima te povećati bespovratno iskorištavanje EU sredstava iz Life programa, navodi Ministarstvo.

Na program se mogu prijaviti javna tijela, privatne tvrtke i nevladine organizacije registrirane na području Europske unije, a otvaranje natječaja je najavljeno za 19. svibanj. Više informacija o Life programu moguće je pronaći ovdje.

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović u priopćenju ističe kako se Life programom financiraju inovativni projekti koji Europu usmjeravaju prema održivoj budućnosti koja se temelji na učinkovitosti resursa. Vjeruje da će Hrvatska u idućem razdoblju bolje iskoristiti mogućnosti Life programa te na taj način pridonijeti unaprjeđenju zaštite okoliša.

Life je program Europske unije kojim se želi osigurati razvoj i provedba inovativnih odgovora na izazove povezane s okolišem poput očuvanja prirode i biološke raznolikosti, gospodarenje otpadom, upravljanje resursima, kvaliteta zraka, sprječavanje i ublažavanje klimatskih promjena. Cilj je potaknuti bolje upravljanje u području zaštite okoliša i klimatskih promjena na svim razinama.

Ministarstvo navodi kako je od 1992. godine kroz Life program EU sufinancirano više od 4000 projekata, a za razdoblje 2014.-2020. osigurano je 26 milijardi kuna. Od toga je Hrvatskoj do 2017. godine na raspolaganju oko 155 milijuna kuna, a za preostali period Hrvatska će se ravnopravno natjecati za dodjelu sredstava pri čemu će se izbor temeljiti isključivo na kriterijima kvalitete projekata.

Life program sufinancira projekte iz dva potprograma – Okoliš i Klimatske aktivnosti. Odabrane projekte Europska unija sufinancira do 60 posto, dok je za projekte usmjerene na konkretne aktivnosti očuvanja prioritetnih vrsta ili tipova staništa moguće ostvariti i do 75 posto sufinanciranja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah