Neovisni za Hrvatsku – što sve znamo o njima?

Foto: fah

Stranka Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku osnovana je 1. lipnja 2017. godine u Zagrebu. Osnovali su je Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, u svjetlu predstojećih parlamentarnih izbora te su zato u svoj naziv privremeno unijeli i svoja imena. Ti prefiksi će biti uklonjeni na prvome redovitom saboru stranke.

Sama stranka registrirana je rješenjem Ministarstva uprave Republike Hrvatske koje je doneseno 26. lipnja 2017. Na Osnivačkome saboru stranke za predsjednicu stranke izabrana je Bruna Esih. Glavni tajnik stranke je Domagoj Bešker, Zlatko Hasanbegović politički je tajnik i glasnogovornik, a stranka nema dopredsjednika nego samo predsjedništvo. Ostali članovi su Tomislav Jonjić, Krešimir Kartelo, Ivo Mikić, Ana Lederer, Marko Radoš i Dijana Machala.

NHR: Hrvatska pitanja tražiti u hrvatskome narodu, u hrvatskoj povijesti i u hrvatskoj političkoj predaji, a ne u oponašanju raznih europskih i izvaneuropskih modela

Hasanbegović je početkom srpnja 2015. godine na sjednici gradskoga odbora zagrebačke organizacije Hrvatske demokratske zajednice postao članom te stranke.

Krajem siječnja 2016. godine imenovan je ministrom kulture u Vladi Tihomira Oreškovića. Na izborima za Hrvatski sabor 2016. godine u drugoj izbornoj jedinici osvojio je najviše preferencijalnih glasova na HDZ-ovoj listi s 11.898 glasova (ili 17,18 %) i time ostvario mandat zastupnika u devetom sazivu Hrvatskoga sabora.

Iako je Hasanbegović bio najizgledniji kandidat za novog ministra kulture, predsjednik vlade Andrej Plenković ministricom je imenovao Ninu Obuljen Koržinek.

Na hrvatskim parlamentarnim izborima 2016. godine Esih je ušla u Sabor kao nestranačka kandidatkinja na listi HDZ-a osvojivši 10.471 preferencijski glas, odnosno 17% svih glasova na listi HDZ-a u I. izbornoj jedinici.

Krajem ožujka 2017. godine obznanila je javnosti svoju kandidaturu za gradonačelnicu Grada Zagreba i jasno izrazila stav kako u izbornu utrku ide kao nezavisna kandidatkinja te da očekuje snažnu potporu birača desnice, istaknuvši da je autentična predstavnica Tuđmanova HDZ-a.

Početkom lipnja 2017. godine zbog nezadovoljstva situacijom, Hasanbegović zajedno s Brunom Esih osniva stranku Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku.

Na službenim stranicama NHR-a naveli su razlog njihovog osnivanja.

“Nezadovoljna prazninom, bezsadržajnošću i kapitulantskim smjerom suvremene hrvatske politike, skupina prijatelja i političkih istomišljenika odlučila je 2016. godine na kocku staviti lagodnost privatnoga i obiteljskog života. Svjesna vrijednosti moderne hrvatske države, ostvarene veličanstvenom pobjedom u osloboditeljskom Domovinskom ratu i crpeći svoja nadahnuća iz slobodarske starčevićanske misli, ta skupina smatra kako odgovore na hrvatska pitanja treba tražiti u hrvatskome narodu, u hrvatskoj povijesti i u hrvatskoj političkoj predaji, a ne u oponašanju raznih europskih i izvaneuropskih modela. Nama je do Hrvatske, do demokratske države hrvatskoga naroda i do slobode svakog pojedinca i svake skupine u toj državi, a ne do kojekakvih inozemnih, u biti satelitskih konzervativnih i kvazikonzervativnih, desničarskih i kvazidesničarskih koncepcija. Hrvatska i sloboda jedine su vrijednosti vrijedne svake žrtve, pa slijedom toga i jedino mjerilo naše politike i našega djelovanja.

Imajući to na umu, naša se je skupina okupila oko zastupnika u Hrvatskome saboru Brune Esih, dr. sc. Zlatka Hasanbegovića i generala Željka Glasnovića. Od ranije prepoznatljiva po svojim jasnim protujugoslavenskim i protutotalitarnim stajalištima, prvi je izborni ispit naša skupina položila na lokalnim izborima u svibnju 2017., kad je Bruna Esih kao kandidatica za zagrebačku gradonačelnicu polučila četvrto mjesto dobivši 10,98 % glasova, dok je njezina neovisna lista na izborima za zagrebačku gradsku skupštinu osvojila 8,23 % glasova odnosno pet (od ukupno 51) mandata. Bila je to jasna potvrda našega uvjerenja da Hrvatska treba nova rješenja i nove ljude, i da dobar dio hrvatskoga biračkog tijela u našim nastupima prepoznaje svoje poglede, svoje srce i svoj um.”

Zastupnici u Saboru i zagrebačkoj Skupštini

U Hrvatskome saboru stranka ima dva zastupnika (Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović) koji su zajedno sa saborskim zastupnikom Željkom Glasnovićem u Klubu zastupnika Neovisni za Hrvatsku.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika u zagrebačkoj skupštini je Tomsilav Jonjić, a zastupnici su Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Ana Lederer i Krešimir Kartelo.

Zbog zalaganja NHR-a preimenovan je Trg maršala Tita

Bruna Esih, predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku (NHR), zajedno s tajnikom stranke Zlatkom Hasanbegovićem i ostalim članovima izborila je prvu pobjedu: naziv Trg maršala Tita promijenit će se u Trg Republike Hrvatske.

Samo ime trga bilo je godinama predmet rasprava u javnosti, a kao glavni argument za promjenu naziva trga iznosila se činjenica da je Josip Broz Tito kao komunistički diktator odgovoran za smrt desetaka tisuća ljudi koji se nisu slagali s totalitarnim režimom kojeg je predvodio.

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, potaknut inicijativom, odlučio je promijeniti Trg maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. Promjena je napravljena 2017. godine, a podržalo ju je 29 od ukupno 51 zastupnika u Gradskoj skupštini, a među njima su zastupnici četiriju stranaka: Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku, Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti, HDZ i HSLS.

“Ponosni smo što smo bili prevaga da se makne Tito jer on je sam sebi odabrao ovaj predivni trg ’46. i u isto vrijeme odobrio zločine”, poručila je Bruna Esih u intervjuu za Večernji list, 6. kolovoza 2017.

Prekid suradnje s Bandićem

Gradonačelnik Milan Bandić krajem 2018. smijenio je gradske zastupnike Neovisnih za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića, Brunu Esih i Anu Lederer s funkcija u upravnim vijećima gradskih kulturnih institucija.

“Bilo je za očekivati da će nas smijeniti. Dobili smo zaključke, a uskoro će to postati i službeno. Mi smo temeljem našeg koalicijskog sporazuma dobili mjesta u upravnim vijećima, a logično je da nas je smijenio nakon što se taj sporazum raspao”, kazala je Lederer u prosincu 2018. Smjene su se dogodile kao posljedica raspada koalicije između Bandića i Neovisnih za Hrvatsku koji su najavili da neće podržati novi gradski poračun za 2019. godinu.

Zlatko Hasanbegović zbog toga više nije član Upravnog vijeća Muzeja grada Zagreba, a Bruna Esih ostala je bez mjesta u Upravnom vijeću Koncertne dvorane Lisinski.

Europarlamentarni izbori

Ne europske izbore, NHR su izašli u koaliciji s HSP-om.

Prva na listi bila je Esih, drugi je bio odvjetnik i zagrebački vijećnik Tomislav Jonjić. Treći na listi je predsjednik HSP-a i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

Četvrti na listi je bio saborski zastupnik Željko Glasnović za kojeg Esih kaže da je ‘duša liste’. Peti je na listi bio još jedan zagrebački vijećnik Neovisnih za Hrvatsku Krešimir Kartelo, dok je šesta bivša intendantica HNK Ana Lederer. Na sedmom mjestu je odvjetnik Davorin Karačić, dok je na osmom mjestu splitski vijećnik Martin Pauk. Na devetom mjestu je Vlado Kovačević iz Zadra. Na desetom mjestu se našao vukovarski branitelj iz redova HSP-a Damir Markuš. Na jedanaestom mjestu je povjesničar Mato Artuković, dok je listu zatvorio Zlatko Hasanbegović.

Iako su prve izlazne ankete bile obećavajuće, izborni prag nisu prešli te su ostali bez mjesta u Europskom parlamentu.

Osvojili su 4,37 posto, ipak znantno više od SDSS-a, HNS-a, Starta ili liste Milana Bandića.

Sadašnje stanje u stranci

Jučer su održana dva Sabora stranke. Jedno je sazvalo Predsjedništvo u Zagrebu, a drugo predsjednica Esih u Zadru.

> Hasanbegović: ‘Moje djelovanje nije ovisilo ni o Plenkoviću, ni o Jandrokoviću, pa neće ni o sudionicima divljeg parasabora u Zadru’

>Tomislav Jonjić objavio službeni poziv na skup stranke u Zagrebu, koji su potpisali članovi Predsjedništva NHR-a

>Esih i Hasanbegović u sukobu: Sazivaju se dva stranačka Sabora?

>Dva istovremena Sabora NHR-a, Esih u Zadru: ‘O raskolu u ovom trenutku ne mogu govoriti’

Bruna Esih u ponedjeljak je u Zadru ponovno jednoglasno izabrana za predsjednicu stranke Neovisni za Hrvatsku, nakon tri sata zasjedanja delegata na stranačkom saboru iza zatvorenih vrata na Višnjiku.

Članovi novog predsjedništva uz predsjednicu Brunu Esih su: Martin Mladen Pauk, Davorin Karačić, Krešimir Kartelo, Danijel Car, Ivo Mikić, Vlado Kovačević, Krešimir Štetić i Florijan Žižić.

Časni sud čine Ivica Kukavica, Jozo Karačić i Vjekoslav Čatlak, a Nadzorni odbor čine Mile Knežević, Helena Junaković i Nikola Morić.

U Zagrebu se održao skup koji je predvodio Hasanbegović na čelu zagrebačke organizacije stranke čiji predstavnici nisu došli u Zadar, za što je Esih rekla kako je “potpuno jasno da se tu radi o pokušaju nezakonitog preuzimanja stranke”.

“O našoj političkoj sudbini nije niti će ikada odlučivati Plenkovićevo ministarstvo uprave. O njoj će isključivo odlučivati Bog i Hrvati. Mi smo pokazali da smo odgovorni ljudi, nikada nismo rušili nego pridonosili i gradili i ne može srušiti naše političko čedo kojem smo udahnuli život”, istaknuo je Hasanbegović.

“U novonastalim okolnostima nakon protustatutarnog bezakonja kojim se željelo spriječiti održavanje sabora u Zagrebu jer se htjelo podrediti sudbinu cijele stranke očuvanju formalnog položaja jedne osobe, točnije predsjednice stranke. Nema dvovlašća, pravaškog raskolničkog sindroma kojeg su neki očekivali i naslađivali se. O oblicima političkog djelovanja odluke ćemo donijeti uskoro i o tome izvijestiti javnost”, rekao je Hasanbegović i dodao da zagrebački sabor nije bio izborni sabor stranke.

Sa skupa stranke Neovisni za Hrvatsku održanog u Zagrebu, javnosti su se obratili priopćenjem koje potpisuju Zlatko Hasanbegović, politički tajnik, član Predsjedništva, narodni zastupnik u Hrvatskom saboru i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Tomislav Jonjić, član Predsjedništva i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Ana Lederer, članica Predsjedništva i zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Dijana Machala, članica Predsjedništva i Domagoj Bešker, mag. iur., glavni tajnik, član Predsjedništva i stručni suradnik saborskoga kluba NHR.

“Suočeni s bezobzirnim pokušajem razbijanja stranke NEOVISNI ZA HRVATSKU, mi, članovi Predsjedništva i sudionici I. redovitog sabora NHR-a, okupljeni u Zagrebu, izvješćujemo svoje članove i pristaše, kao i cijeli hrvatski narod u Domovini i iseljeništvu, da odbijamo sudjelovati u bezumnome i politički samoubilačkom igrokazu koji je pod nepoznatim utjecajem, ali s uočljivim motivima i za račun lako prepoznatljiva krajnjega korisnika, egoistično upriličila sazivačica protustatutarnog druženja pod nazivom tzv. sabora NHR-a u Zadru 22. srpnja. Na našemu su današnjem saboru trebali, između više kandidata, biti demokratski izabrani članovi svih stranačkih tijela. Trebala je biti prihvaćena odluka o promjeni dijela naziva stranke, te predloženo usvajanje novoga statuta kako bi se stranka spremnije suočila s budućim izazovima te otvorila prema postizanju dogovora o predizbornoj suradnji s bliskim strankama, političkim skupinama i pojedincima

No, jednostranim i protustatutarnim sazivanjem zadarskog skupa u isto vrijeme kad je sazvan jedini zakoniti stranački sabor, ovaj u Zagrebu, želi se spriječiti takav razvitak te se sudbinu stranke hoće podrediti očuvanju formalnoga predsjedničkog položaja jedne osobe. Ujedno su flagrantno prekršeni Statut i Pravilnik o članstvu, kao i jednoglasno donesene odluke stranačkog Predsjedništva. O protustatutarnom značaju zadarskoga skupa rječito govori i činjenica da na nj nisu pozvani izaslanici daleko najbrojnije, zagrebačke stranačke organizacije, pa čak ni svi članovi Predsjedništva stranke.

Očita je svrha zadarskog druženja da se sudbina naše stranke i našega političkog pothvata prepusti u ruke Ministarstva uprave, onoga istog koje je svojim arbitrarnim i protuzakonitim postupanjem tako umješno rastočilo pravaški pokret, a svoju domišljatost u kršenju zakona pokazalo je i nedavno, onemogućavanjem provedbe narodnih referenduma. Tako se upravo tom instrumentu Plenkovićeve protunarodne i trgovačke tzv. hrvatsko-srpske koalicije hoće prepustiti političko i personalno oblikovanje nacionalističko-slobodarskog dijela hrvatskoga političko-stranačkog života.

Mi u tome odbijamo sudjelovati!

Kao nacionalno i etički odgovorni ljudi, mi u svome dosadašnjemu građanskom, javnom i političkom djelovanju nismo nikada rušili već smo uvijek pridonosili, stvarali i gradili. Ponajmanje možemo i želimo rušiti političko čedo kojemu smo udahnuli život, nadjenuli mu ime, napisali program te ga ispunili doktrinarnim, ideološkim i intelektualnim sadržajem.

Mi nismo ušli u političku borbu radi ključeva stranačkih prostorija niti radi zadovoljenja vlastitih taština ili mizernih materijalnih probitaka.

Mi želimo pridonositi hrvatskoj državi koja može biti bolja samo ako u njezinu razvitku i vođenju sudjeluju hrvatski nacionalisti, ljudi širokih vidika, etičkih načela, politički, intelektualno i emocionalno dorasli trenutku, te oslobođeni nezdravih ambicija, strančarskih motiva i uskogrudnih interesa.

Nacionalizam i sloboda svakog pojedinca, sloboda hrvatskog naroda i neovisnost hrvatske države najviša su i najsvetija načela našega političkog djelovanja.

U svjetlu ovih činjenica, javnost ćemo obavijestiti o daljnjim našim koracima, te načinu i obliku budućega političko-stranačkog djelovanja.

Mirne i čiste savjesti na kocku stavljamo naše pojedinačne sudbine. Na kocku stavljamo sve osim Hrvatske!”, stoji u priopćenju.

Esih u Zadru: Neovisni za Hrvatsku više neće biti što su bili prije

Predsjednica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih izjavila je u ponedjeljak uoči izbornog sabora stranke sazvanog u Zadru, komentirajući paralelni sabor stranke koji se odvija u Zagrebu, kako je potpuno jasno da se tu radi o pokušaju nezakonitog preuzimanja stranke.

Navela je i da joj je HDZ nudio visoku poziciju, što su iz HDZ-a demantirali.

“Nije tajna da sam na listi HDZ-a osvojila toliki broj glasova da mi je Plenković osobno nudio vrlo visoke pozicije u HDZ-u i stranačku iskaznicu. Jedan od uvjeta bio je da u priči oko mene nema mog kolege Hasanbegovića kojega poznajem od 2001. Ja sam se Plenkoviću zahvalila i ostala uz svog kolegu Hasanbegovića. Toliko o tome tko je čiji igrač i tko je kome vjeran. A izdaja se ne bi tako zvala da vam je ne počine najbliži ljudi”, kazala je Bruna Esih nakon čega je stigao odgovor i iz HDZ-a, koji kaže da besramno laže o nuđenju visokih pozicija, ali i od političkog tajnika NHR-a Zlatka Hasanbegovića koji je kazao da njegovo djelovanje neće ovisi o skupu u Zadru.

Esih je na upit hoće li biti sankcija za one koji su organizirali paraleni sabor u Zagrebu odgovorila da Ministarstvo uprave mora donijeti odluku koji je sabor legalan, a onda će ona kao predsjednica postupiti u skladu sa svojim ovlastima “jer je ovdje potpuno jasno da se radi o nezakonitom preuzimanju stranke”.

Poručila je da se niti jedan stranački sabor ne može održati ako nema kvoruma, a saboru u Zadru prisustvuje pet od šest županijskih organizacija.

“Neovisni za Hrvatsku više neće biti što su bili prije”, rekla je u Zadru za N1 Bruna Esih, uoči Sabora.

“Ja bih više voljela da se naša stranka nalazi na nekom mjestu političke stranke dana, ali ne u ovome kontekstu u kojem je. O raskolu u ovom trenutku ne mogu govoriti. Jasno je da su najavljena dva sabora, jedan u Zagrebu i jedan u Zadru, za koji kao predsjednica apsolutno tvrdim da je ovo jedini koji je legalan i statutaran. Što će tvrditi kolege koji se nalaze u Zagrebu ne znam, kao što ne znam ni koji su delegati koji će prisustvovati, jer mi kao predsjednici nisu stavljeni niti popis niti delegati. Ja ni uz najbolju volju da te ljude pozovem u Zadar nisam mogla, jer im ne znam ni imena ni adrese”, rekla je Esih za N1.

Upitana zašto je došlo do raskola, Esih je rekla da se u ovom trenutku svašta spominje, ali da neće ulaziti u pretpostavke niti u motive koji joj nisu u potpunosti jasni. “Želim se ispričati svim članovima što smo ušli u ružnu situaciju. Mi smo stranka na petom mjestu po snazi u Hrvatskoj. Ovo je zadnje što smo trebali doživjeti. Ljudi govore i jasno kažu što o tome misle, ovdje se okuplja pet županijskih organizacija”, rekla je.

“Neovisni za Hrvatsku, nažalost, više neće biti ono što su bili prije, kako se čini. Niti u programu Neovisnih za Hrvatsku, niti u srcu i mozgovima onih koji su je osnivali nije ispisano da moraju biti kukavice, ljudi koji su ovdje nisu kukavice. Kao predsjednica sam isključivo štitila zakonitost rada svoje stranke i da nije bilo prekršaja u tom smislu, ne bi došlo do dva sabora. S obzirom da je moj kolega Zlatko Hasanbegović izrazio želju da se kandidira za predsjednika, pristala sam na to. U međuvremenu su se dogodile neke druge stvari, koje nisam niti htjela niti sam ih potpisala”, rekla je Esih.

Upitana o kojim se stvarima radi, Esih je rekla da je upozorena da je moguće donijela neke odluke koje su nestatutarne pa je tražila pravno mišljenje. “Autor svih naših stranačkih akata je gospodin Jonjić, koji se prislonio Hasanbegoviću, i on je tumačio te akte”, rekla je Esih.

Što se tiče posljedica koju raskol u stranci može imati po angažman u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Esih je rekla da je u Skupštinu ušlo pet imena s Neovisne liste Brune Esih, ali da neke ljude koji tamo sjede nije imala u stožeru tijekom europskih izbora. “Sad ta imena sjede u Zagrebu”, rekla je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr