Tko je Vesna Vlahović-Štetić: Dekanica FFZG-a suspendirana zbog kršenja zakona

vesna vlahović-štetić
Foto: Snimka zaslona

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras suspendirao je dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić zbog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu.

> Prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić suspendirana s dužnosti dekanice FFZG zbog mobinga i drugoga protuzakonitog postupanja

> Ponovno incident na Filozofskom fakultetu u Zagrebu: Osvanuo natpis “Proleteri svih zemalja, ujedinite se”

> Zašto dramatično opada interes za upis na Filozofski fakultet? – Pročitajte apel protiv retrogradne ideologizacije nekad vodećega društveno-humanističkoga učilišta

Odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja 2020. kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za šikaniranje, odnosno mobing Ante Čovića kao zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, krajem 2019. Hrvatski sveučilišni sindikat upozorio je da u sustavu znanosti visokog obrazovanja nije zabilježen slučaj mobinga u razmjerima kakvi su opisani u gore navedenoj presudi.

Sindikat je istaknuo da je zbog takvog vođenja drastično srozan ugled ove nekada prestižne institucije što se odrazilo i na padu interesa studenata za upis na Filozofski fakultet.

“Ovo je slučaj mobinga koji je dobio sudski epilog, ali to je nažalost tek jedan u podužem nizu slučajeva u sklopu sustavnog progona neistomišljenika koji se u mandatu dekanice Vlahović-Štetić provodi na Filozofskom fakultetu. Na udaru nove uprave našli su se brojni djelatnici Filozofskog fakulteta: akademik Mislav Ježić, akademik Krešimir Nemec, prof. emer. dr. sc. Drago Roksandić, prof. dr. sc. Mirjana Matijević Sokol, prof. dr. sc. Željko Holjevac, prof. dr. Jadranka-Lazić Lazić, doc. dr. sc. Aleksandra Mindoljević Drakulić, doc. dr. sc. Domagoj Brozović, asistent Filip Šimetin Šegvić i drugi”, podsjetili su iz Sindikata.

Kako je Vesna Vlahović Štetić izabrana za dekanicu?

Vesna Vlahović Štetić izabrana je za dekanicu na sjednici Fakultetskog vijeća 25. svibnja 2017., a dužnost je preuzela 1. listopada od o.d. dekana Željka Holjevca.

> Predstavljamo neke “studente” koji prosvjeduju protiv dekana Filozofskog fakulteta!

> Plenum Filozofskog fakulteta očekuje da Uprava fakulteta ‘jednostavno odstupi’

> Dekan Previšić: Štitim fakultet od različitih ekscesa, pa i terorističkih

> Plenum Filozofskog fakulteta parapolitička organizacija – da ili ne?

Na dužnost dekanice predložio ju je Odsjek za psihologiju. Redovita je profesorica Filozofskog fakulteta od 2007. godine, a u trajno zvanje izabrana je 2012. godine. Od početka sveučilišne karijere, navodi se u životopisu, nastavno je i znanstveno usmjerena na područje psihologije obrazovanja i školske psihologije.

Od 2002. do 2004. bila je zamjenica pročelnice Odsjeka za psihologiju, od 2000. do 2015. bila je predstojnica Katedre za školsku psihologiju, a od 2015. pročelnica je Odsjeka za psihologiju. U više navrata bila je članica Znanstveno-nastavnog vijeća FF-a.

U programu rada Vlahović Štetić navela je da FF treba artikulirati i primjenjivati novu viziju čija će osnova biti dizanje standarda u domeni nastave i znanosti, ali i djelovanja u društvu.

Rođena je 1959. godine u Zagrebu gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje. Studij psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završila je 1982., a od 1987. radi na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Bivšem dekanu Filozofskog fakulteta Vlatku Previšiću zamjerala je “vrlo autokratsko” vođenje fakulteta. Također je branila članove Plenuma tvrdeći da se ne bi “očekivao nikakav terorizam od naših studenata koji su vrlo disciplinirano i mirno održavali svoje plenume”, a među kojima su tih dana bili SDP-ov Ranko Ostojić, Aleksandra Kolarić i Neven Budak. U emisiji Otvoreno sukobila se s bivšim dekanom na što joj je uzvratio da je “Vlahović-Štetić primjer agresivnosti koja se čini prema njemu i cijelom fakultetu”.

Nekoliko mjeseci kasnije, Fakultetsko vijeće FFZG-a podržalo je program predloženice za dekana prof. dr. sc. Vesne Vlahović-Štetić, pročelnice Odsjeka za psihologiju, a većinom glasova odlučilo da neće ponovno raspravljati o produženju radnog odnosa akademiku Mislavu Ježiću, profesoru u trajnome zvanju na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije, a koji je tijekom prosvjeda protiv dekana Vlatka Previšića jasno isticao da se protivi hajci na dekana Previšića. Osim toga akademik Mislav Ježić na kraju emisije Otvoreno otkrio je ulogu Plenuma i njegovu političku pozadinu.

“Postavili ste više pitanja o plenumu. Možda je dobro dati ilustraciju jučerašnjega plenuma. Na njemu se skupilo 200 do 250 ljudi i to je bilo rastumačeno kao – studenti Filozofskog fakulteta traže ostavku dekana Previšića i rektora Borasa. Da su svi bili studenti, čovjek bi se pitao što je s 7800 studenata fakulteta koji nisu bili prisutni i koji nisu aktivisti. Drugo, nisu svi bili studenti, među njima su bili i slučajni prolaznici sa psima, bili su predstavnici i predstavnice nevladinih udruga, i ono što je jučer zapravo postalo očito iako je od početka jasno. Bili su gospodin Rajko Ostojić, gospođa Aleksandra Kolarić i gospodin Neven Budak. Od početka je zapravo jasno da je pozadina, politička. Radi se o borbi za sve pozicije koje možete postići, a Filozofski fakultet je vrlo važan u toj konstelaciji. Osim toga, ima jedna osoba koja je tu sigurno posebno motivirana i prisutna od početka, a naravno da nije jedina – to je profesor Neven Budak. Koji je bio dekan našega Fakulteta, i kao dekan našega Fakulteta on je srozao razinu studija na fakultetu kao nitko prije niti poslije njega. On je želio biti rektor Sveučilišta i nije dobio potporu našega fakulteta i vjerojatno je stoga podigao zahtjev za razrješenjem dekana i za razrješenjem rektora”, zaključio je prije četiri godine akademik Ježić.

“Nogiranje Mislava Ježića od tzv. Vijeća na Filozofskom nije vijest.”, upozorio je, nedavno preminuli, prof. Ivo Banac, profesor emeritus jednog od najprestižnijih američkih sveučilišta, Yale, vijest o neproduženju radnog odnosa akademiku Mislavu Ježiću na Filozofskom fakultetu.

“To je današnja norma na ovoj višeškolskoj ustanovi, nekoć admiralskom brodu Sveučilišta u Zagrebu. Vijest je obrazloženje Nenada Ivića: “Vijeće je ocijenilo da njegovo djelovanje nije korisno za Filozofski fakultet” (Jutarnji list, 25. veljače). Nažalost, nema tog vijeća koje može ocijeniti fanatizam jednog Ivića. Da jednoga! Ime im je legija.”, zaključio je prof. Banac o događanjima na Filozofskom fakultetu, zadnje vrijeme poznatijem po skandalima i ekstremno lijevim ispadima nego po znanosti, a na udaru uprave pod vodstvom dekanice Vlahović-Štetić našli su se brojni djelatnici Filozofskog fakulteta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr