Plenum Filozofskog fakulteta parapolitička organizacija – da ili ne?

Foto: Fah

Već neko vrijeme u medijski iznimno popraćenim zbivanjima oko Filozofskog faulteta u Zagrebu učestalo se spominje famozni Plenum Filozofskog fakulteta kao neko službeno tijelo od kojeg novinari traže izjave, prate njihove objave, uzbunuju javnost kao da je riječ o tijelu kojemu pripadaju svih više od sedam tisuća studenata tog fakulteta.

Kada profesor filozofije s tog fakulteta na Facebooku napiše ”slomite noge zaštitarima”, piše manifeste djelovanja pobune, onda nevladine udruge stoje iza takvog “akademskog građanina” i podržavaju njegovu revolucionarnu borbu, hajku promatraju kao demokratski proces, a novinari se na HRT-u trude svakog neistomišljenika utišati.

Što je taj je famozni Plenum Filzofskog fakulteta u Zagrebu i tko zapravo stoji iza njega?

Pokušali smo napraviti malo istraživanje i doći do relevantnih podataka. Najdostupniji izvor je svakako njihova službena stranica http://slobodnifilozofski.com/, kao i službene stranice Filozofskog fakulteta.

Ono što smo prvo uočili jest da Plenum Filozofskog fakulteta nije nikakvo službeno tijelo studenata i tog fakulteta.

Plenum nije član Vijeća Filozofskog fakulteta. Predstavnike studenata u Fakultetskom vijeću čine izabrani studenti na sljedeći način: predstavnici redovitih studenta – 15 % od ukupnoga broja članova Fakultetskoga vijeća raspoređeni na sljedeći način: studenti preddiplomskoga studija (40 %), diplomskoga studija (30 %), poslijediplomskoga studija (30 %).

To su službeni predstavnici studenata Filozofskog fakulteta, a ne nikakvi članovi famoznog Plenuma.

Ovo je današnja naslovnica Plenuma:

Foto: Snimka zaslona, slobodnifilozofski.com
Foto: Snimka zaslona, slobodnifilozofski.com

Na službenim stranicama Plenuma stoji da je “Slobodni Filozofski” član Mreže emancipacije E-net koju čine:

Udruga za promicanje medijskog pluralizma 808
CroL – Udruga za medijski aktivizam (www.crol.hr – hrvatski portal za lezbijke, biseksualke, neodlučne i žene u potrazi za kvalitetnim informacijama o zdravlju, seksu, ženskim pravima i općenito ženskim temama)
Dom kulture Zagreb, neprofitna udruga
Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije
“Lupiga – svijet kroz obične oči” (izrazito antikatolički orijentirano mrežno sjedište)
Mreža antifašistkinja Zagreba
udruga”Prosvjeta”
Udruga za razvoj medijske i građanske kulture mladih “Radio student”
Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS (tzv. nezavisni portal za promicanje civilnog društva)
Zarez – časopis lijeve orjentacije

Zanimljivo je da je dobar dio ovih udruga, zaklada i naklada ošto istupio protiv ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i njegove namjere za transparentnijim djeljenjem novaca. Očito se i ovdje o dobro sinkroniziranoj mreži. Naime pretražujući ove portale ono što odmah bode oči jesu napadi na ministra Hasanbegovića, kao i jasna ideološka (ekstremna) ljevičarska orjentacija.

> Neprofitni mediji u panici jer gube novac koji im možda i ne pripada

Jedan dio problema očito leži u novcu, a dokaz je ovo dolje i tko uopće financira Plenum (s njihovih stranica slobodnifilozofski.com.

Na istim stranicama stoji da fincijsku potporu dobivaju od:

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Agencija za elektroničke medije
Naklada za nacionalno društvo

> Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva: Još jedna javna institucija preko koje nevladine udruge i Platforma 112 sisaju državni proračun

Najvažnije u cijeloj priči jesu dvije stvari: sakrivanje od hrvatske javnosti činjenice da Plenum uopće nije nikakvo službeno tijelo studenata Filozofskog fakulteta i da s te strane nema nikakav legitimitet i legalitet.

> Predstavljamo neke “studente” koji prosvjeduju protiv dekana Filozofskog fakulteta!

> Marko Ljubić: Novokmet je emisijom o Filozofskom fakultetu testirao vjerodostojnost Siniše Kovačića

Prisutnost bivšeg ministra Ranka Ostojića, potpora stranaka kao Živi Zid i Pametno, podrška brojnih političara i osoba iz lijevog ideološkog spektra, iznimna potpora medija, te odabrani tajming djelovanja u vrijeme sastavljanja nove Vlade dosta jasno govori da se radi i o parapoltičkoj organizaciji prilično jasnih namjera.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Očito su istinite riječi dekana Previšića – Plenum je parapolitička organizacija.

Izvor: narod.hr