Unatoč dovoljnom broju prikupljenih potpisa: Ministarstvo uprave odbilo zahtjev za raspisivanje lokalnog referenduma u Zaprešiću

Foto: fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Ministarstvo uprave odbilo je zahtjev za raspisivanje referenduma o naplati parkiranja u Zaprešiću koji je potpisalo više od 5000 građana.

Unatoč dovoljnom broju prikupljenih potpisa, u odluci koju potpisuje ministar Kuščević navodi se da pitanje sadržano na listama koje su potpisali birači nije u skladu s odlukom o datumu početka skupljanja potpisa, te da su u toj odluci bila predviđena dva pitanja, a potpise se prikupljalo samo za jedno pitanje.

Dodatno se ističe i da se pitanje koje je navedeno na listama za prikupljanje potpisa odnosi na stavljanje izvan snage Odluke koja je prije početka prikupljanja potpisa izmijenjena, te kao takva više i ne postoji u izvornom obliku.

Građani Zaprešića: ‘Naplata parkiranja uvodi se zbog milijunskih dugova Grada!’

U objašnjenju Ministarstvo također tvrdi, navodeći da je prikupljanje potpisa najavljeno još u siječnju, da “postoje indicije da su se potpisi prikupljali i prijevremeno”.

Vijećnica Projekta Domovina Barbara Knežević: “Ministarstvo je postupilo po uputama HDZ-ove gradske vlasti”

Za komentar odluke zamolili smo članove organizacijskog odbora koji su inicirali prikupljanje potpisa.

Ovo neodoljivo podsjeća na neka prošla vremena, na nešto što se ne može dogoditi u demokratskim sustavima. Kadija te tuži, kadija ti sudi.” rekla je Barbara Knežević, vijećnica Projekta Domovina, uz objašnjenje da je predsjednik gradskog vijeća g. Bago Ministarstvu uputio dopis na temelju kojeg je donesena odluka.

Zaprešićki gradonačelnik Željko Turk tvrdi: ‘Nema smjene vlasti, nadam se da će naplata parkiranja ostati na snazi’

Odluka Ministarstva uprave temelji se na indicijama i promišljanjima koje je uz prikupljene potpise i zahtjev za raspisivanje lokalnog referenduma ministarstvu samoinicijativno dostavio predsjednik gradskog vijeća Grada Zaprešića, ukazujući Ministarstvu posebice na odluku nepostojećeg Odbora “protiv naplate parkinga”. U zahtjevu koji smo dostavili jasno piše koje je odluke i kada donio Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja lokalnog referenduma, pa ispada da u Ministarstvu nisu niti pročitali službene dokumente koje je poslao odbor. Sve upućuje na to kako se zapravo radi o loše zakamufliranoj političkoj odluci.” zaključuje Barbara Knežević.

Evo tko su članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a koji će odlučivati o IK!

Ante Vukelić, vijećnik Mosta nije iznenađen što je HDZ-ov ministar odbio referendum u gradu kojim upravlja HDZ-ov gradonačelnik: “Ovo je samo nastavak onoga što građanima gradonačelnik i njegova koalicija priređuju. Oporba u vijeću predstavlja većinu glasova građana i borba za glas građana grada Zaprešića se nastavlja.”

Protiv naplate parkiranja: u Zaprešiću prikupljanje potpisa za lokalni referendum

Podsjetimo, odluka Grada Zaprešića o uvođenju naplate parkiranja u veljači ove godine, bila je kap koja je prelila čašu nezadovoljstva građana neracionalnim upravljanjem Gradom. Tvrdeći kako je to još samo jedan dodatni namet kojim gradska vlast pokušava doći do sredstava za otplatu milijunskih dugova velikim dijelom nastalih u predizbornom razdoblju, građani su se počeli spontano okupljati na prosvjedima. Podršku su im pružile oporbene stranke Gradskog vijeća, Projekt Domovina, Živi zid, Most i SDP, koje su i pokrenule referendumsku inicijativu.

Prosvjed u Zaprešiću: Naplata parkiranja nije rješenje nego samo dodatan trošak za građane

Prikupljanje potpisa odvijalo se od 10. do 24. ožujka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr