(VIDEO) Jonjić: Vraćajući bistu Lole Ribara Bandić je prekršio propis i postupio uzurpatorski!

Foto: Snimka zaslona

Početkom rujna naziv Trg maršala Tita otišao u povijest, na zadovoljstvo koalicijskih partnera zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Mjesec dana kasnije, gradonačelnik je svečano otkrio bistu Ive Lole Ribara, jednog od bliskih suradnika Josipa Broza Tita tijekom 2. svjetskog rata.

Je li taj Bandićev potez, koji je Zlatko Hasanbegović nazvao uzurpatorskim, nasilničkim i samovoljnim – doveo u pitanje stabilnost vladajuće koalicije u Zagrebu – pitanja su na koja su u Studiju 4 na HRT-u odgovarali Tomislav Jonjić, vijećnik Neovisni za Hrvatsku i Mate Kapović, vijećnik Radničke fronte.

Odgovarajući na pitanje što je razljutilo Neovisne, smeta li ih zaobilaženje u proceduri ili je sporan spomenik na simboličkoj razini, Jonjić je rekao da je riječ o stvari koja ima i političku i pravnu dimenziju.

> Hasanbegović o vraćanju biste Ive Lole Ribara: Riječ je uzurpatorsko-nasilničkom ponašanju gradonačelnika Zagreba

> Na dan kad se u komunizmu slavio dan SKOJ-a u Zagrebu otkrivanje biste Ive Lole Ribara?

S jedne strane je apsolutno neprihvatljivo da se u gradu Zagrebu otkrivaju biste i spomenici ljudima koji simboliziraju ili koji predstavljaju jugoslavenski boljševizam, a s druge strane se radi o tome da je gradonačelnik prekršio propis i postupio uzurpatorski. Naime, protivno njegovim tvrdnjama koje smo čuli prilikom otkrivanja te biste da je izvorna bista ukradena, da je nestala, radi se o tome da je ta ista 1996. na zakonit način, odlukama gradskih tijela – za to postoji rješenje koje ja sad imam pred sobom – uklonjena u Hrvatski povijesni muzej. Prema tome, nije se mogla podići nova bista na način na koji je to napravio gradonačelnik s obzirom na to da statut grada Zagreba propisuje da o postavljanju bista, spomenika, spomen ploča itd., odlučuje Gradska skupština nakon što se prođe procedura koja je propisana, rekao je.

Dodao je da je gradonačelnik postupio mimo tih propisa i zloupotrijebio svoja ovlaštenja u nastojanju da pribavi simpatije onoga dijela biračkoga tijela koji je razočarano njegovim pristankom na uklanjanje trga maršala Tita.

Kapović je rekao da je jasno zašto Bandić to radi. Nakon što je ostvaren program stranke Zlatka Hasanbegovića, Bandić je sada imao problema. To je bio jeftin ustupak, no njegova baza nije bila zadovoljna, bilo je dosta nezadovoljnika među njegovim glasačima, u medijima su ga dosta napadali pa je i njegov ego bio pogođen, dosta su ga napadali da je podvio rep pred Hasanbegovićem. On je morao reagirati, a to predstavlja problem za stranku Hasanbegović-Esih jer ona simbolička pobjeda koju su oni izvoljevali, to je Pirova pobjeda, istaknuo je Kapović.

Legitimno je nastojanje gradonačelnika Bandića da nas eliminira iz skupštinske većine i u takvoj njegovoj kalkulaciji račune imaju i neki drugi. Nitko od medija npr. ne pita zastupnike HDZ-a što oni misle o podizanju spomenika Ivi Loli Ribaru, ali se kolege ljevice nude kao slamka spasa gospodinu Bandiću, rekao je Jonjić.

Kapović smatra da spomenik nije imalo smisla micati ’90.-ih godina. Nabrojao je biste i spomenike posvećene antifašizmu koji nisu uklonjeni. U tom smislu o nekoj dosljednosti nema smisla govoriti, dodao je. Na što ga je Jonjić upozorio da književnik August Cesarec nije usporediv s Lolom Ribarom.

Jonjić smatra da je ugrožena većina u Skupštini. Vidjet ćemo koja ćemo pravna sredstva koristiti da bi se ovo nasilje nad propisima otklonilo, a naravno da ćemo izvući i političke zaključke i konsekvencije. U ovome trenutku nismo donijeli još niti jednu odluku jer želimo prikupiti dokumentaciju i pristupiti staloženo i racionalno. Što će dalje biti i kako će se dalje razvijati, tek ćemo vidjeti – što će stranka odlučiti nakon što se dokumentacija kompletira. Već u ovom trenutku je jasno da gradonačelnik obmanjuje javnost tvrdeći da je izvorna bista ukradena ili da je nasilno uklonjena, dodao je.

Kapović je odgovorio Jonjiću kako razumije bijes u njihovoj stranci, razumije da su ljuti, ali kada su već išli s Bandićem na taj način, to se moglo i očekivati. Poanta je da je Bandić morao nastaviti vrtiti taj korumpirano-klijentelistički kotač. Vješt je i nije slučajno sada izabrao Ivu Lolu Ribara. To je dosta vješt politički potez, a sve to stoji u službi Bandićevog nastojanja da ostane na vlasti, da ostane korupcija, rekao je Kapović.

Kapoviću je zanimljivo što Bandićevi koalicijski partneri nemaju što reći na sve korupcijske afere smatrajući tu temu važniju od neke biste.

Jonjić je rekao kako će iduća sjednica Gradske skupštine biti 26. listopada. Do tada bi se trebalo znati kakve važne odluke će donijeti i koje će korake poduzeti. Na pitanje je li koalicija ugrožena, rekao je da nema koalicije. Pojasnio je da je riječ o programskoj suradnji u 17 točaka te da se ne slažu oko nekih bitnih stvari, poput projekta izgradnje 4 hidrocentrale na potezu od Zaprešića do Rugvice. Izrazio je žaljenje da ih nitko ne želi primijetiti da se oni bave i nekim drugim stvarima, već ih se pokušava svrstati u pretinac ljudi koji se bave samo nazivima trgova i ulica.

Kapović je rekao da je riječ o medijskoj uroti i da se oni uglavnom samo tome bave. Kapoviću je zanimljivo da se ekstremna desnica poziva na Domovinski rat, neovisnost. Kad ste čuli da je Hasanbegović nešto rekao o tome da je Hrvatska kolonija na peiferiji EU-a, da su sve banke u stranom vlasništvu, da je većina trgovačkih lanaca u stranom vlasništvu, da je pola naše ekonomije u stranom vlasništvu, to nisu nikad rekli. Bilo bi u redu da netko tko se bavi hrvatskom neovisnošću to kaže. Od njih to nećete čuti, oni se bave isključivo Drugim svjetskim ratom, rekao je.

Jonjić: Bandić je prekršio propis i postupio uzurpatorski!

[Rasprava o imenima trgova i ulica te bistama u Zagrebu-Tomislav Jonjić iz Neovisni za Hrvatsku i Mate Kapović, vijećnik Radničke fronte.
Neizbježna tema i lex šerif!]

Posted by HRT4 on 13. listopada 2017

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.