Zašto se Lepu Brenu ne može proglasiti personom non grata i što se moglo učiniti?

Foto: Snimka zaslona/Thinkstock (Fotomontaža: Narod.hr)

Srbijanska turbofolk pjevačica Lepa Brena u zagrebačkoj Areni održala je dva koncerta tijekom vikenda (14. i 15. prosinca).

Podsjetimo, Lepa Brena (pravim imenom Fahreta Jahić Živojinović), rodom iz Tuzle koja već od studentskih dana živi u Beogradu, ratne je 1993. godine snimljena u Brčkom (koje je tada bio pod okupacijom srpskih snaga) u uniformi agresorske vojske “Republike Srpske”.

> Saznajte što Đuro Tikvica, profesor klavira na zagrebačkoj Akademiji kaže o “cajkama” ili turbofolku

> (VIDEO) Srbijanska turbofolk pjevačica Lepa Brena ručala s Bandićem u elitnom zagrebačkom restoranu

> Generali o koncertu Lepe Brene: ‘Nacionalna sramota u hrvatskom glavnom gradu – vijorile su se jugoslavenske zastave s petokrakom’

Može li srbijanska turbofolk pjevačica biti proglašena personom non grata?

Što znači biti proglašen personom non grata?

Persona non grata (lat. nepoželjna osoba, neprihvatljiva osoba, nepoćudna osoba, osoba koja se ne cijeni) pojam je koji se u diplomaciji upotrebljava za osobu – šefa diplomatske misije i druge diplomate, čija nazočnost na području države primateljice nije poželjna, odnosno za koju država primateljica zahtijeva odlazak sa svog područja. Suprotni pojam je persona grata.

Razlozi zbog kojih se osoba proglašava osobom non grata mogu biti vezani uz nju samu (npr. zbog njezinih izjava ili ponašanja kojima su povrijeđeni interesi, čast i dostojanstvo države primateljice, ili ako je teško povrijedila propise države primateljice), prekid diplomatskih odnosa ili uz rat, međutim država primateljica nije obvezna navesti razloge (članak 9. Bečke konvencija o diplomatskim odnosima). Tu će osobu njezina država (država šaljiteljica) morati opozvati, odnosno okončati njezine dužnosti. Opoziv mora uslijediti u razumnom roku, a sve do odlaska persona non grata zadržava imunitete i povlastice. Ako ne bude opozvana, država primateljica može odbiti priznati tu osobu za člana misije te ona  gubi sve povlastice i imunitete.

Obično se u Ministarstvo vanjskih poslova pozove šef strane diplomatske misije te mu se uruči nota kojom se član Misije ili osoba proglašava nepoželjnim. Ujedno u noti se određuje i rok u kojem je osoba dužna napustiti zemlju primateljicu.

Zašto hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova ne reagira?

Svaka suvremena, moderna država, koja vodi računa o svom suverenitetu, dostojanstvu i o nacionalnim interesima vodi računa i o osobama koje prima u državu.

Nije neuobičajena diplomatska praksa proglasiti osobe, koje štete ugledu domovine ili su svojim izjavama i nastupima bile protiv nje, nepoželjnima te im ograničiti ulazak u državu, a osobito javno nastupanje.

U skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, članak 9., država primateljica može u svakom trenutku, bez obrazloženja, obavijestiti državu šiljateljicu da je određeni član postao persona non grata, tj. nepoželjan. Razlozi za to mogu biti raznovrsni i država primateljica nije obvezna obrazlagati postupanje.

Nastup turbofolk pjevačice koja je svojim izjavama štetila ugledu naše države, ne pripada u nadležnost ministarstva. U Hrvatskoj je to pravo ograničeno samo na diplomatsko osoblje i političare.

O Lepoj Breni

Na videu koji objavljuje 24sata.info vidi se da nikakav strah ne postoji u Lepoj Breni, iako je medijima izjavljivala da je tada radi vlastite sigurnosti obukla lažnu vojnu uniformu koju je nosila za potrebe snimanja spota.

“Svoj prvi dolazak u Republiku Srpsku gđa Živojivić opisala je kao svečani trenutak koji je dugo vremena očekivala”, navodi se u video-prilogu.

Na pitanje novinara planira li u “Republici Srpskoj” održavati koncerte, rekla je: “Ako se nastavi s ovom politikom mira, u svakom slučaju da ćemo imati izuzetno mnogo razloga da slavimo”.

Na snimci sa zagrebačkog koncerta moguće je vidjeti kako se u publici mahalo jugoslavenskom zastavom pod kojom su se činili zločini.

Hrvatski umirovljeni generali upozoravaju: Dopuštanje njihovih posjeta i javnih nastupa narušava suverenitet i ugled naše države

Hrvatski umirovljeni generali Ivan Tolj, Ivan Kapular, Marinko Krešić i Mile Ćuk uputili su otvoreno pismo koje je Narod.hr prenio i upozorili:

“Je li to ista ona Lepa Brena, koja se naslikavala u Brčkom za vrijeme velikosrpske agresije u maskirnoj odori neprijateljskih formacija koje su jurišale na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, razarale gradove i sela, ubijale nevine ljude. Sudeći po ikonografiji u dvorani, zasigurno jest! Naime za vrijeme koncerta vijorile su jugoslavenske zastave sa zvijezdom petokrakom. (…) Je li slučajno da se ovo vrijeđanje i sramoćenje odvija u Adventu, zagrebačkome Adventu, kojim se volimo hvaliti pred cijelim svijetom, desetak dana prije Božića, tjedan dana prije izbora za predsjednika RH?”

“Potaknuti ovim incidentom zahtijevamo da državna tijela zauzmu mjerila po kojima će se za svaku javnu osobu, pa bila to narodnjačka srpska pjevačica ili pak najviši srbijanski dužnosnici, utvrditi jesu li sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku i u kojem obliku, jesu li bili dionici ratnoga zločina poput Vojislava Šešelja i njegovih pomagača. Smatramo da takve osobe ne mogu javno istupati na teritoriju Republike Hrvatske i biti primane od strane hrvatskih državnih i lokalnih dužnosnika. Dopuštanje njihovih posjeta i javnih nastupa narušava suverenitet i ugled naše države i vrijeđa osjećaje svih hrvatskih branitelja, kao i ostalih građana koji bi, ustreba li, ponovno stali u obranu svoje Domovine!”, zaključili su hrvatski generali u svom priopćenju.

Što se moglo učiniti?

Postavlja se pitanje ima li načina da se srbijanskoj turbofolk pjevačici zabrani nastup u Hrvatskoj? Na koji način, po kojim kriterijima i tko je to mogao učiniti?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr