Zlatar/Krapina: transrodna pastorica Kugler radila u školama i radi u knjižnici na tom području

noah kraljević kugler sabol
Foto: Reddit (na slici Ivona kRaljević, Saša Kugler i Noah Kraljević)

Saša Sabol, tj. Saša Kugler, transrodna pastorica Evangeličke luteranske crkve u Hrvatskoj, kojoj je na čelu biskup Branko Berić, osoba je koja je transrodna žena, tj. biološki muškarac. Sabol/Kugler je kao biološki muškarac radio u čak dvije škole na području Zlatara, dok je nakon “promjene spola” radio/radila kao knjižničarka u GK Krapina. Upravo je Općinski sud u Zlataru, odnosno stalna služba tog suda u Krapini – izdao trećinu rješenja kojima se priznaju odluke kongoanskih sudova o posvajanju. Prema izvješću koje je objavila saborska zastupnica Vesna Vučemilović. Ovaj sud trenutno zbog toga istražuju nadležne službe. O ovoj, najvjerojatnije čudnoj podudarnosti uputili smo pitanja transrodnoj pastorici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr poslao upite za transrodnu pastoricu Kugler

Saši Kugler Narod.hr poslao je nekoliko pitanja. O mogućoj zloupotrebi činjenice da u Hrvatskoj vjerski oblik braka ima i učinke građanskog braka. O njezinom sklapanju “vjerskog braka” u Evangeličkoj luteranskoj crkvi u Slavonskom Brodu. Saši Kugler postavili smo pitanje o tome je li sama pokušala posvojiti dijete iz DR Kongo ili RH. Drugi upit smo usmjerili na posvojenje djeteta od strane para Kraljević i eventualnog sudjelovanja/savjetovanja/upućivanja istih na sud u Zlataru i stalnu službu tog suda u Krapini. Odgovore ćemo objaviti ako ih dobijemo.

> Ekskluzivno doznajemo: Trans-vijećnik Možemo iz afere Zambija sklopio vjerski brak u Evangeličkoj crkvi

Radio u školi s djecom, a istovremeno “mijenjao spol”?

Saša Sabol je od 2004. do 2014. u OŠ Mače (Hrvatsko zagorje) bio školski knjižničar. U istom se zanimanju spominje i na stranicama OŠ Belec (selo u sastavu Zlatara). Zanimljivo je da je 15. 12. 2013. sudjelovao u tribini protiv referenduma o braku. Pod nazivom  “Duhovna obnova”. Voditelj u Booksi bio je Duhaček, novinar Indexa i LGBT aktivist. Saša Sobol predstavljena je kao “pastorica”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od 2004. godine knjižnicu vodi stručni suradnik, školski knjižničar, diplomirani bibliotekar Saša Sabol polovicu radnog vremena. Odlaskom Saše Sabol vođenje knjižnice od 2014. godine preuzima Irena Buđa, magistra fonetike i magistra bibliotekarstva”, navodi se na stranicama škole. To pokazuje da je kao muškarac radio do 2014. u školama. Inače, stručni nadzor nad ovom školskom knjižnicom provodi Matična služba Gradske knjižnice Krapina.

Godine 2013., dok je, prema dostupnim informacijama, radio u dvije spomenute škole Sabol sudjeluje na tribini u organizaciji Zagreb Pridea kao “žena”.  Moderirao je Indexov Gordan Duhaček. O tribini je portal  Libela.com, koji sebe definira kao “informacijski portal koji prati aktualna zbivanja iz rodne perspektive”, napisao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Naslovljena “Duhovna obnova”, ova se tribina bavila odnosom religije i LGBT zajednice – kako se razlikuju religijska praksa i teorija kada je riječ o odnosu prema LGBT zajednici, zašto se Katolička Crkva u Hrvatskoj ne može pomiriti s činjenicom da LGBT osobe postoje i zaslužuju jednaka prava kao i svi drugi, postoje li gej vjernici i vjernice i kakav je njihov odnos s vjerom i Crkvom i slično. Gosti i gošće ove Roze hipnoze bili su Hrvoje Cirkvenac, glavni urednik portala Križ života, Damir Hršak, nekadašnji aktivist, današnji član stranke Hrvatski laburisti, Branka Petanjek, vjernica i članica Zagreb Pridea te Saša Sabol, svećenica pri Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi. Tribinu uređuju Ana Brakus i Gordan Duhaček.“

Prema navedenim informacijama, čini se kako je Sabol išao u proces “promjene spola” još dok je radio u osnovnim školama.

> Tko je Saša Kugler, transrodna svećenica Evangeličke crkve gdje je vjenčan Noah Kraljević?

Promovirao donošenje Zakona o životnom partnerstvu

Godine 2014. Saša Sabol je na funkciji „pastorice Evangeličke crkve“. Kako je to tada naveo portal Vox Feminae. Uz članak objavili su i videospot podrške Zakonu o životnom partnerstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Videospot koji promovira donošenje „Zakona o životnom partnerstvu“ koji bi mogli sklapati istospolni parovi, donosi scene sa zagrebačkih ulica. Poziraju ljudi s transparentima podrške. Pojavljuju se, kako je to naveo portal Vox Feminae, i sljedeće osobe: glumice Nataša Janjić Lokas i Ana Maras, LGBT aktivistica Marina Orsag, maneken Filip Šalković, te Saša Sabol, svećenica Evangeličke luteranske crkve u Republici Hrvatskoj.

„Vrijeme je…“ – „Da poštujemo jedni druge“ – piše u transparentu koji drži pastorica Saša Sabol. U jednom od kadrova pojavljuje se evangelička crkva u Gundulićevoj ulici u Zagrebu. A nakon toga Saša Sabol s transparentom.

Vodila tribinu u Krapini “Obitelj i zdravi stilovi života”

Saša Sabol/Kugler od 2014. nadalje također radi s djecom, ovaj put kao žena, a prema dostupnim informacijama i sada radi u Gradskoj knjižnici Krapina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisutna je Sabol/Kugler i na fotografijama s promocija knjiga. I ostalim događajima koji se održavaju u GK Krapina.

Povodom Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja 2017. godine, Udruga Hrvatska žena u suradnji sa Gradskom knjižnicom Krapina i Centrom za socijalnu skrb Krapina održala je edukativno predavanje na temu : „Obitelj i zdravi stilovi života“, a sve je vodila knjižničarka Sabol.

Foto: Krapina.hr (https://www.krapina.hr/informacije/telefonski-brojevi/2-uncategorised/2711-odrzano-edukativno-predavanje-obitelj-i-zdravi-stilovi-zivota)

Zanimljivo je kako je 2017. u Plavoj dvorani Gradske knjižnice Krapina održana promocija knjige Mirele Holy “Vražica nosi Pradu… a bogovi konfekciju”. Voditeljica promocije bila je upravo Sabol.

Foto: https://www.zagorje-international.hr/2017/10/26/lose-stvari-se-dogadaju-kada-dobri-ljudi-sute-zato-nemojte-sutjeti/

Evangelistička crkva u Osijeku objavila je jednom prilikom i sliku na kojoj su Sabol/Kugler i Peđa Grbin, današnji predsjednik SDP-a. Na slici je i akademski kipar Boris Kugler, današnji suprug ove transrodne pastorice.

Foto: ECRH

Zlatar i Krapina udaljeni su otprilike 24 kilometra. Na putu između njih nalazi se OŠ Mače, u kojoj je Sabol također radila/radio a malo dalje od Zlatara nalazi se OŠ Belec.

Zlatar/Krapina važni u slučaju posvojenja djece iz DR Konga

Zanimljivo je kako je Sud u Zlataru, točnije njegova ispostava Krapina, potvrdio tri od 4 odluke o posvojenju iz DR Kongo za 4 para pritvorena u Zambiji. Hrvatski državljani optuženi su za trgovinu djecom.  Općinski sud u Zlataru potvrdio je za Narod.hr da tri para koja su optužena za trgovinu djecom, a kojima je potvrdio odluke, nemaju prebivalište u Zlataru ni u Krapini, nego u Zagrebu.  Dok postupak priznanja strane sudske odluke, kao izvanparnični postupak prema čl. 72. st. 1. Zakona o međunarodnom privatnom pravu kaže da se mjesna nadležnost (za sud u Zlataru ili bilo kojem drugom gradu u RH) određuje prema prebivalištu stranke.

Isto tako, objavljeno je i kako su od 68 međudržavnih posvojenja iz DR Konga tijekom zadnjih pet godina 23 posvojenja potvrđena na zlatarskom Općinskom sudu.

“Kad nešto odskače od onoga što je uobičajeno – to treba istražiti”, poručila je saborska zastupnica Vesna Vučemilović o ovome.

> Afera Zambija: Sud iz Zlatara za Narod.hr potvrdio da tri para nemaju prebivalište u Zagorju

> Prof. Hrabar o aferi Zambija: Sud u Zlataru nije smio izdati odluke za uhićene parove, ako im tamo nije prebivalište

Konačno je potvrđeno da se istražuju posvojenja potvrđena na sudu u Zlataru.

Šef policije Nikola Milina kaže kako na ovom slučaju surađuju s drugim državnim službama.

“Mogu reći da se sada provode izvidi u suradnji s USKOK-om. Taj predmet je jedan od prioriteta u radu policije u ovom razdoblju”, rekao je Milina.

> Protestantske crkve se ogradile od vjerskog ‘vjenčanja’ dvije biološke žene’ – Noah i Ivone Kraljević

Vjenčanje Noah i Ivone Kraljević u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi

Podsjetimo, nedavno smo objavili da su Noah Pintarić (nekad Dalija Pintarić) i Ivona Kraljević sklopili vjerski brak u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi u Hrvatskoj. Sabol je pastorica u Evangeličkoj crkvi.

Nakon vjenčanja, Pintarić je prezime promijenio u Kraljević po svojoj supruzi.

Vjenčao ih je evangelički biskup Branko Berić. Sukladno hrvatskim zakonima, vjerski oblik braka ima i učinke građanskog braka te je stoga ovaj brak potvrđen i u matici vjenčanih.

Hrvatska protestantska konferencija nakon objave ove vijesti se oglasila i poručila:

“Smatramo da je brak isključiva zajednica muškarca i žene te da je jedino takav brak od Boga blagoslovljen.

Promjena spola jedne ili obje osobe koje žele stupiti u brak kao muškarac i žena, ne poništava spolni identitet koji je netko stekao rođenjem“.

>Donosimo sve o udruzi koja je nositelj transrodne agende u Hrvatskoj, a iza koje stoji Noah Kraljević iz afere Zambija

Homoseksualnim/transrodnim je parovima u Hrvatskoj dozvoljeno sklapanje životnog partnerstva, a ne braka. U Hrvatskoj su građani glasajući 2013. na prvom i jedinom narodnom referendum od osamostaljenja RH odlučili da je brak između žene i muškarca ustavna kategorije. Stoga je “promjenom” spola, Pintarić/Kraljević iskoristio činjenicu da se u njegovim dokumentima ne vidi da je rođen kao žena. Te je sklopio sa drugom biološkom ženom vjerski brak koji ima učinke i građanskog braka.

To je bilo i presudno za ishođenje izvoda iz matice vjenčanih što je jedan od dokumenta koji su uvjet za posvajanje u DR Kongo, državi u kojoj je, baš kao i u Zambiji, izrijekom zabranjeno posvajanje djece transseksualnim i homoseksualnim parovima i to u slučajevima domaćeg, ali i međunarodnog posvajanja djece.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.