Koronakriza u Hrvatskoj: U 9 dana 6.900 ljudi ostalo bez posla

Foto: Narod.hr

Iako je ožujak mjesec kada se burza rada počinje prazniti, zbog pandemije koronavirusa, odnosno zatvaranja ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti i nedolaska turista, situacija je ove godine potpuno drugačija.

Prema podacima koje je 24sata dobio od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u devet dana se na burzu prijavilo 7.567 osoba, od toga njih skoro 6900 direktno iz radnog odnosa, odnosno, oni su dobili otkaz. Podaci su zaključni sa srijedom poslijepodne.

Istovremeno je s burze otišlo 3.617 ljudi, od čega je 2.703 zaposleno. Tvrtke koje proizvode, poput prehrambenih ili proizvođača higijenskih potrepština rade punim kapacitetima.

Kada se to zbroji, u devet dana, na burzi je skoro četiri tisuće osoba više: trenutačno oko 138.700. Burza se polako puni.

Inače prema prognozama, ako kriza potraje mjesec dana, samo oko 5000 radnika iz ugostiteljstva završit na burzi, a procjene su da bi ukupno moglo čak i 100.000 radnika izgubiti posao ako potraje do svibnja.

Podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju i da je najveći priljev na burzu stigao iz djelatnosti smještaja, usluživanja hrana i pića, a zatim slijede trgovina, prerađivačka industrija, obrazovanje i ostale uslužne djelatnosti. Najviše dolazaka bilježi Zagreb, zatim Split, Rijeka, Osijek, Pula, a najmanje ih je u Kutini i Vukovaru.

Na Internet stranicama Zavoda se vidi i znatan pad radnih mjesta u ponudi. Još prošli tjedan bilo je oglašeno skoro 19.000 radnih mjesta, a sada ih je tek oko 14.000

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/24sata