Nova neobična studija: Nošenje naočala smanjuje rizik od zaraze i do tri puta?

Foto: GettyImages

Zaštita koju naočale pružaju u borbi s pandemijom novog koronavirusa je statistički značajna, tvrde indijski znanstvenici u studiji koja je objavljena na znanstvenom repozitoriju medRxiv i koja čeka znanstvene recenzije.

U istoj se studiji tvrdi da siromašniji i slabo obrazovan dio stanovništva ima veći rizik od zaraze novim koronavirusom zbog toga što se “neadekvatno pridržavaju preventivnih smjernica” i jer imaju naviku manje koristiti naočale od obrazovanih ljudi, piše Mirror.

Sadašnja studija pokazala je rizik od COVID-19 dva do tri puta manji kod populacije koja nosi naočale nego kod populacije koja ih ne nosi, ističe Amit Kumar Saxena, jedan od autora studije.

Zaštitna uloga naočala statistički je značajna ako ih se koristi u dugom periodu tijekom dana. Dodirivanje i trljanje očiju kontaminiranim rukama može biti značajan put za zarazu, dodaje.

U studiji se ističe da ljudi u prosjeku dodiruju lice 23 puta u sat vremena, a oči tri puta u istom razdoblju.

Prenošenje bolesti događa se dodirivanjem lica, nosa, usta i očiju. Dodirivanje nosa i usta značajno se smanjuje nošenjem maske na pravilan način. No nošenje maski ne štiti oči, stoji u studiji.

304 COVID pacijenta sudjelovala su u navedenom istraživanju, a njihove navike nošenja naočala ocijenjene su temeljem upitnika te uspoređene s postojećim studijama provedenima na generalnoj populaciji.

Znanstvenici koji su proveli studiju kažu da je 58 pacijenata od njih ukupno 304 nosilo naočale kontinuirano tijekom aktivnosti izvan kuće.

Studija preporučuje da zdravstveni radnici koriste štitnike za lice i medicinske naočale kako bi zaštitili i oči.

Autori studije oči smatraju važnim kanalom koji omogućuje prodor SARS-CoVa-2 u organizam.

“Uočili smo da su pacijenti s Covidom koji su tijekom duljeg vremena svakodnevno nosili dioptrijske naočale bili relativno rijetki, što bi mogao biti preliminarni dokaz da su takve osobe manje podložne zarazi ovim virusom”, napisali su autori studije.

*O ovoj temi ne postoji jedinstveno mišljenje u znanstvenoj zajednici, stoga Narod.hr prenosi i stručnjake koji iznose drugačije mišljenje i stajališta koja možda odudaraju od glavne struje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr