Stožer: Do kraja lipnja stiže 1,8 milijuna doza Pfizerovog cjepiva

Foto: Fah

Današnja brojka novooboljelih je 2698, prošli tjedan 2599, a tjedan dana prije toga 2362 novooboljela. U odnosu na prošli tjedan u ovom tjednu bilježi se povećanje od 32 posto oboljelih, rekao je Krunoslav Capak.

Hrvatska je po incidenciji na 21. mjestu u Europskoj uniji, dodao je, dok je po stopi smrtnosti Hrvatska na 17. mjestu.

Stiže 1.805.000 doza Pfizera

Govorio je i o cjepivu.

“Pfizer nam je povećao dostupnost cjepiva. Od četvrtog tjedna travnja te doze će nam biti značajno veće, već tada ćemo dobiti gotovo 100 tisuća doza, u svibnju dobivamo 175 tisuća doza, i u lipnju 200 tisuća doza tjedna. Primit ćemo ukupno 1,805 milijuna doza do kraja lipnja”, rekao je Capak.

Obratio se i ministar zdravstva, Vili Beroš.

“Postignuti su dogovori s veledrogerijama oko rješavanja duga. Dio duga je otplaćen, dogorena je i dinamika otplate do kraja godine čime je osigurana isporuka lijekova do kraja godine. Moja isprike svima koji su se zabrinuli”, rekao je Beroš, dodavši da ga, kad je cijepljenje u pitanju, veseli ono što je rekao Capak.

“Naš bolnički sustav jest opterećen, neke bolnice smanjuju hladni program da bi se mogle posvetiti pacijentima s koronom. Ajmo svi skupa napraviti to da ne dolazi do porasta rasta zaraženih i hospitaliziranih”, poručio je Beroš.

Dominira britanska varijanta

Alemka Markotić rekla je da je britanska varijanta koronavirusa dominantna u Europskoj uniji.

“Jasno je da je britanska varijanta u cijeloj Europi pa više ne treba raditi ni sekvenciranje. Južnoafrička se kreće na oko 5 posto, a brazilska, za koju se misli da bi mogla ugrožavati i cijepljenje, ona je pod kontrolom, Italija ima do 5 posto, a recimo Portugal ima nula posto, oni su zaustavili i letove s Brazilom. Sve zemlje Europe bilježe značajno manji pobol osoba starijih od 80 godina i to se vezuje s manjom smrtnošću”, rekla je Markotić.

“Ono što je za zamislti se je što je oko 25 posto onih koji su završili na respiratoru diljem Europe dijelom su bez komorbiditeta. Nešto su mlađe dobne skupine hospitalizirane. Ono što zabrinjava su RTG snimke osoba od 25 do 40 godina, teških obostranih upala pluća, jedna od tih osoba je završila na ECMO-u vrlo brzo po dolasku u bolnicu”, rekla je Markotić.

Šteta bi bilo sada završiti s teškim oblicima bolesti ako možemo dočekati cijepljenje. Nema nedodirljivih kod korone, svi koji tako misle varaju se. I kod mlađih se mogu razviti teški oblici bolesti, poručila je.

“Sve oko cjepiva se ozbiljno prati. I dalje se podvlači da je daleko veća korist od cijepljenja nego što je opasnost od bilo koje nuspojave. S tim u vezi informacije da će neke zemlje prijeći na mRNA cjepiva, još se razgovara jer EMA-i nisu dostupni podaci da se neka druga cjepiva zabrane, pa će tražiti dodatne informacije od tih zemalja. Slovačka i Mađarska su obećale da će pokušati analizirati takve situacije, jer su imale više slučajeva tromoboze”, rekla je Markotić.

O mjerama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je mjere.

“Jučer smo donijeli produžetak mjera na nacionalnoj razini, u kojima nema promjena u odnosu na mjere koje su bile protekla dva tjedna. Jučer su zatražili strože mjere u Brodsko-posavskoj županiji, a produžili smo mjere u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i još nekima. Dubrovačko-neretvanska je zatražila novu mjeru koja se odnosi na Trpanj, kojom je predloženo blago ublažavanje mjera kojom se predlaže rad ugostiteljskih objekata na otvorenom do 19 sati.”, rekao je Božinović.

O cijepljenju

Capak je komentirao i dinamiku cijepljenja.

“Mi smo vrlo realni da će biti oko 55 posto procijepljenih do 1. srpnja. Ako pogledate doze koje nam sada stižu, dosegnut ćemo to. To nije više nego tisuću dnevno, ako doze dođu ovako kako je najavljeno neće biti nikakav problem, Zagreb bez problema može cijepiti i 10.000 ljudi dnevno, a više mogu cijepiti i Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija”, rekao je Capak.

Ministar Beroš govorio je o platformi Cijepise.

“Nije bilo pogodovanja. Već jutros je Ministarstvo zdravstva uputilo demanti, svi procesi bili su transparentni sukladno zakonima, svi podaci su bili objavljeni, vrlo jasno su navedeni tamo, teza o prikrivanju identiteta i dobavljača ne stoji jer je sve bilo objavljeno. Ja kao ministar ne znam koliko je to točno koštalo, ali vjerujem da je u naše priopćenje to bilo uključeno. Pozdravljam sve teze koje su se jučer postavile, ali mi smo tu da otklonimo sve sumnje. Istina je da je to jedan informatički složen proces. Postojali su određeni kriteriji koji su dogovoreni za upisivanje na platformu. Mislim da to funckionira, a za dob ne mogu točno reći”, rekao je Beroš.

Upitan zbog čega je trebalo nekoliko tjedana da se odgovori da je tvrtka Cuspis radila platformu Cijepise, Beroš se ispričao “ako je bilo kašnjenja u bilo kojem odgovoru”. “Kao ministar sam posvećen drugim stvarima. Na mrežnim stranicama ministarstva se nalaze svi elementi koji ukazuju tko je i kada potpisao ugovor. Sve je javno. Mislim da u čitavom procesu nije bilo pogodavanja, po mom mišljenju”, rekao je Beroš.

Pitali su ga i je li zadovoljan radom platformi. “Osobno vidim da ima nekakvih problema koji mi zadaju glavobolje. Volio bih da ih nema, ali tu su”, rekao je Beroš, piše N1.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1