Traži se osnivanje fonda za pomoć OPG-ima: ‘Očekujemo pozitivan odgovor Ministarstva poljoprivrede’

poljoprivrede
Foto: Fah, GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

“Osnovna misao je da pomogne OPG-ovima i malim tvrtkama. Ono o čemu se poljoprivredna gospodarstva razlikuju od poduzetnika, kafića, je što je poljoprivrednicima trošak bruto plaće možda maksimalno 15% ukupnih troškova koje oni imaju tijekom krize. Ostalih 85% troška je trošak za ishranu životinja, obradu zemljišta, trošak za repromaterijal i drugi materijalni troškovi”, ističe u razgovoru za Narod.hr Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika (H.U.P.) koji očekuje pozitivan odgovor Ministarstva poljoprivrede.

H.U.P i Glas poduzetnika danas su od Ministarstva poljoprivrede zatražili da razmotri prijedlog osnivanja fonda za pomoć obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), poljoprivrednim obrtima i malim poljoprivrednim tvrtkama jer prema njihovim procjenama krizom je ugrožen opstanak oko 10.000 OPG-ova i oko 20.000 radnih mjesta.

> Poljoprivreda za vrijeme koronavirusa – evo što je potrebno znati

> Zašto DORH nije istražio sve afere u poljoprivredi iz mandata Zorana Milanovića i njegovog ministra Tihomira Jakovine?

“Danas smo predstavili Fond za pomoć Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtima i malim poljoprivrednim tvrtkama, a napravljen je po uzoru na neke europske zemlje, primjerice Austrije. On je spas za 20.000 radnih mjesta”, ističe Jaić.

“Ovo su neki osnovne uvjeti koje tvrtke ili OPG-ovi moraju imati:
• Potrebno je dokazati pad prodaje od najmanje 30% u odnosu na referentni mjesec prethodne godine
• ili postoje dokazi o povećanju troškova za vanjske zaposlenike od najmanje 20% u odnosu na referentni mjesec prethodne godine.
• ili porast cijena repromaterijala / hrane životinja / lijekova i sl. Za 20%

Ako ispunjavaju jedan od ta tri uvjeta onda bi imali mogućnost za korištenje fonda.

Koristio bi se na način da oni OPG-ovi koji imaju navedene uvjete dobio bi do 10.000 eura jednokratne pomoći:

a) Gospodarstva do 50.000 eura ekonomske vrijednosti – 3.500,00 eura
b) Gospodarstva do 100.000 eura ekonomske vrijednosti – 7.000,00 eura
c) Gospodarstva do 150.000 eura ekonomske vrijednosti – 10.000,00 eura

Što se tiče malih i srednjih tvrtki imali bi pravo i na pomoć do 50.000 eura iz sektora prehrambene industrije. To su recimo ribogojilišta, sirane i slično”, navodi Jaić.

“Iz Europske unije objavili su 2. svibnja da se može iz Fonda za ruralni razvoj koristiti sredstva između 5 i 50.000 eura po OPG-u, tvrtki i slično za navedene mjere. To državu u pravilu ništa ne košta, samo mali udio, ostalo bi bila sredstva iz EU”, dodaje.

OPG-ovi u gubitcima

“To bi bila velika pomoć OPG-ima. Mnogi nisu imali gubitke tijekom ožujka, a imat će ih sada. Nekim je OPG-ima to kompletna njihova zarada, poput cvjećara ili povrćara, koji imaju sezonsko povrće, koje je došlo u ožujku i travnju, a oni su već sada morali sijati i saditi novo cvijeće i povrće za iduće razdoblje. Imali su problema i zbog nabave repromaterijala, cijene su se digle, što su poljoapoteke iskoristile da u manjim mjestima jako podignu cijenu. Zbog propusnica OPG-i nisu mogli dobavljati na načine koji su bili uobičajeni. Nisu imali dobit, niti uopće prometa, da bi mogli financirati iduću sjetvu, a što su financirali sjetvu koja im je trebala doći u ožujku i travnju, imali su gubitke. Uložili su sredstva, ali nisu imali nikakav povrat, većina cvijeća, povrća je propao”, upozorava Jaić.

Očekuje se pozitivan odgovor iz Ministarstva poljoprivrede

“Ministarstvu smo uputili prvi put zahtjev prije mjesec dana, prije dva tjedna ponovno smo uputili, tražeći da se financira iz nacionalnih sredstava. Međutim, sada treći put, s obzirom da je to prije nekoliko dana odobreno – da se financira iz programa ruralnog razvoja Europske unije”.

“Očekujemo pozitivan odgovor od Ministarstva poljoprivrede. Državu to ništa ne košta. Na taj se način mogu iskoristiti sredstva koja će nam na žalost propasti, najslabiji smo u Europi po korištenju tih sredstava. Možda smo samo dvadesetak posto iskoristili iz Fonda ruralnog razvoja. Ovo je način da se iskoriste ta sredstva a najvažnije – pomaže se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koja su sada upali u veliku krizu zbog epidemije koronavirusa“, zaključuje Jaić za Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr