10. listopada sveti Luis Bertrán – širitelj Evanđelja u Latinskoj Americi i zaštitnik Kolumbije

Foto: wikipedia

Slikari ga najčešće prikazuju u bijelocrnom habitu, dok u ruci drži zlatnu čašu iz koje izlazi zmija. To je uspomena na pokušaj trovanja kojem je bio izložen šireći evanđelje u Latinskoj Americi. Zaštitnik je Kolumbije i dominikanskih novaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetac kojeg danas predstavljamo je i Luis Bertrán (ponekad Beltrán), španjolski dominikanac, misionar i apostol Latinske Amerike. Luis Bertrán i Eixarch rodio se 1. siječnja 1526. u Valenciji kao sin plemića, gradskog bilježnika Luisa Bertrána i Ángele Eixarch.

U obitelji, iz koje je potekao i sveti Vinko Ferrer, vladao je pravi kršćanski duh.

Luis (hrvatski Ljudevit, Lujo) od malih je nogu pokazivao izuzetnu sklonost prema duhovnim vrednotama. Želio je postati dominikanac, iako se njegov otac protivio toj želji. Stupio je konačno u dominikanski red 26. kolovoza 1544, s privolom roditelja. Svečane zavjete položio je 1545, a mladu misu služio 23. listopada 1547. u dominikanskom samostanu u Valenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu svećeničku službu obavljao je u samostanu Llombay, u vrijeme kad je nadbiskup Valencije bio sveti Toma iz Villanueve. Postao je 1549. učiteljem novaka, premda je imao tek 23 godine, a to ga je potaklo na strogi pokornički život. Glasoviti propovjednik, uložio je 1557. sve svoje snage u pomaganje žrtvama kuge. Susret s jednim južnoameričkim Indijancem pobudio je u njemu želju za odlazak u misije i spremnost na mučeništvo.

Na svoju veliku avanturu uputio se 14. veljače 1562. Krenuo je pješice, bez novaca, i ukrcao se na brod za “Zapadnu Indiju”. U Cartageni (danas Kolumbija) prijavio se u dominikanski samostan svetog Josipa. Propovijedao je i širio evanđelje u raznim mjestima Kolumbije, Paname i na Karibima. Govorio je španjolski, a domoroci su ga razumjeli i bez tumača. Prorok i čudotvorac, obratio je na kršćanstvo više od 15 tisuća duša. U Latinskoj Americi ostao je sedam godina. Svakodnevno je nailazio na raznorazne zapreke, prije svega od strane osvajača koji su se odnosili tiranski prema domorodačkom stanovništvu.

Vratio se utučen u domovinu 18. listopada 1569, s ranom na nozi koja nikada nije zacijelila. Tadašnji nadbiskup Valencije, sveti Juan de Ribera, primio ga je s mnogo razumijevanja i ljubavi. Suradnik i prijatelj svete Terezije Avilske, svoje neizmjerne duhovne darove posvetio je prije svega dominikanskim novacima i propovijedanju. Sveti Luis Bertrán preminuo je 9. listopada 1581. u Valenciji. Blaženim ga je proglasio 1608. papa Pavao V, a svetim 1671. papa Klement X. Slikari ga najčešće prikazuju u bijelocrnom habitu, dok u ruci drži zlatnu čašu iz koje izlazi zmija. To je uspomena na pokušaj trovanja kojem je bio izložen šireći evanđelje u Latinskoj Americi. Zaštitnik je Kolumbije i dominikanskih novaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.