11. lipnja 1727. George I. – zašto je Nijemac postao kralj Velike Britanije?

Foto: commons.wikimedia.org

Kako je, dakle, njemački princ Georg Ludwig uspio postati vladar Velike Britanije? Radilo se o tome da vladajući elementi u engleskom parlamentu nikako nisu željeli katoličkog kralja.

Britanski kralj George I. rođen je kao Georg Ludwig od Braunschweig-Lüneburga u njemačkom gradu Hannoveru. Kad su ga proglasili kraljem Velike Britanije, uopće se još nije nalazio u toj zemlji, nego je doputovao tek mjesec i pol dana kasnije. Isprva nije znao ni govoriti engleski jezik.

Na današnji dan 1727, umro je britanski kralj George I. iz dinastije Hannover. On je vrlo zanimljiv po tome što je bio prvi Nijemac koji je vladao Velikom Britanijom (Engleskom, Škotskom, Walesom i Irskom). Kralja George I. doista se može smatrati Nijemcem, jer je u Njemačkoj rođen, govorio je njemački jezik, a i velika većina predaka bili su mu Nijemci.

George I. rođen je kao Georg Ludwig od Braunschweig-Lüneburga u njemačkom gradu Hannoveru. Zanimljivo je da je kao mlad njemački princ sudjelovao i u poznatoj Bitki kod Beča 1683. godine u kojoj je taj grad uspješno obranjen od Turaka Osmanlija. U to doba vjerojatno nitko nije mogao pretpostaviti da će taj mladić jednom postati britanski kralj.

Kako je, dakle, njemački princ Georg Ludwig uspio postati vladar Velike Britanije? Radilo se o tome da vladajući elementi u engleskom parlamentu nikako nisu željeli katoličkog kralja. Dapače, 1688. godine svrgnut je dotadašnji kralj James II. koji je bio katolik, a na prijestolje je doveden protestantski nizozemski vladar Vilim Oranski (zajedno s Jamesovom protestantskom kćeri Marijom). Kad je ta linija izumrla, postavilo se pitanje nasljednika. Georg je izašao kao favorit, unatoč tome što je navodno postojalo čak oko 56 ljudi s boljim nasljednim pravima, ali su svi oni bili katolici! Tako je Georg proglašen 1714. godine za kralja Georgea I., a tek je mjesec i pol dana kasnije doputovao u Englesku preuzeti prijestolje. Vladao je sve do svoje smrti na današnji dan 1727. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr