11. rujna sveti Proto i Hijacint – štovani svetci u kršćanskoj starini

Foto: wikimedia commons

Za ova dva sveca Rimski martirologij kaže kako su bili braća i službenici svete Eugenije, kćerke bogatog rim­skog plemića Filipa, carskog prefekta u Egiptu, te kako su za cara Galijena pogub­ljeni nedaleko Rima na staroj Salarijskoj cesti, na groblju Bazile, zbog toga što su bili kršćani i+ nisu htjeli žrtvovati poganskim bogovima.

Predaja svjedoči kako su sveti Proto i Hijacint, nakon što su postali kršćani, obratili na kršćanstvo Eugenipu i njezina oca Filipa. Filip je kasnije postao svećenik i biskup u Aleksandriji te podmio mučeništvo.

Eugenija se nakon krštenja vratila u Rim, a s njom i njezina dva službenika: Proto i Hijacint. U Rimu su svih troje podnijeli mučeništvo.

Sveti Proto (Prvi, Prvoslav) i Hijacint (Cvijet, Cvjetko) vrlo su popularni i štovani sveci u kršćanskoj starini, osobito u Rimu. Novija arheološka istraživa­nja potvrdila su njihovu povjesnost, njihovo mučeništvo i njihovo štovanje. 1845. godine Isusovac o. Marchi, iskapajući u Rimu katakombe svetog Her­mesa (Santa Ermete), pronašao je jedan grob zatvoren kamenom pločom na kojoj je na latinskom jeziku uklesan natpis koji u prijevodu glasi: „Sahranjen dana 11. rujna, Hijacint mučenik”. Premda u natpisu nema imena „Proto”, ipak je on svjedočanstvo ne samo za svetog Hijacinta već i za svetoga Prota jer se već od 4. stoljeća ta dva sveca uvijek zajedno spominju i časte.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr