11. travnja 1951. Kamen sudbine – kako su Englezi oteli krunidbeni kamen škotskih kraljeva?

Foto: Gordon Robb, flickr

Kamen sudbine (Stone of Destiny) naziv je za čuveni kamen na kojem su krunjeni škotski kraljevi. Težine oko 152 kilograma, tradicionalno mjesto bilo mu je u samostanu Scone, kamo bi svaki škotski kralj došao na dan krunidbe.

Problem je nastao kad je engleski kralj Edward I. (poznat iz filma Braveheart) napravio invaziju Škotske i oteo kamen, odnijevši ga u London. Edward I. dao je kamen ugraditi u englesko kraljevsko prijestolje (legendarno prijestolje sv. Eduarda Ispovjednika) u Westminsterskoj opatiji. Na taj način bi svaki budući engleski kralj prilikom krunidbe automatski postajao i škotskim kraljem.

Četiri škotska studenta odlučila su 1950. silom vratiti kamen iz Londona u Škotsku, kamo pripada. Na Božić 1950. godine ukrali su kamen iz Westminsterske opatije i tajno ga prevezli u Škotsku. Britanska vlada naredila je istragu, no bila je bezuspješna.

Kamen je tek na današnji dan 1951. godine osvanuo u škotskom samostanu Arbroath, na oltaru crkve. Pretpostavlja se da su ga studenti tamo ostavili misleći kako Crkva ne će dopustiti da se kamen vrati u London. Ipak, kamen je vraćen u Westminstersku opatiju.

Tek 1996. odlučila je britanska vlada pokloniti Kamen sudbine Škotskoj i to je učinjeno na dan sv. Andrije te godine. Kamen od tada leži u dvorcu u Edinburghu, pokraj škotskih kraljevskih dragulja.

Postoji, međutim, obaveza da pri sljedećim krunidbama britanskih kraljeva, Kamen sudbine za tu priliku bude donesen u London, a kasnije može opet biti vraćen. U međuvremenu su se javile sumnje da kamen koji su studenti ostavili na oltaru crkve zapravo nije pravi nego kopija, a da je pravi kamen skriven na nekom tajnom mjestu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr