12. lipnja 1860. Rusija – tko je i zašto prozvan “Petrogradskim Rothschildom”?

Foto: wikipedia.org, Sankt Peterburg, autor: Dezidor, wikipedia.org; fotomontaža: narod.hr

Barun Aleksandar von Stieglitz posjedovao je veliku privatnu banku koju je naslijedio od oca. Već su njegovog oca nazivali „Petrogradskim Rothschildom“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1860. godine osnovana je Državna banka Ruskog Carstva – prva službena institucija središnjeg bankarstva u Rusiji. Kao takva, Državna banka Ruskog Carstva bila je prethodnica današnje Središnje banke Ruske Federacije (bankarska institucija koja danas izdaje ruski novac i upravlja ruskim monetarnim sustavom).

Zanimljivo je da je prvi guverner Državne banke Ruskog Carstva bio barun Aleksandar von Stieglitz. On je bio židovskog podrijetla i posjedovao je veliku privatnu banku koju je naslijedio od oca. Von Stieglitz zaslužan je za osiguranje financiranja velikih projekata u Ruskom Carstvu, npr. važne željeznice Petrograd-Moskva. Zbog utjecaja bankarske obitelji von Stieglitz, već su njegovog oca nazivali „Petrogradskim Rothschildom“. Inače, obitelj Stieglitz potjecala je iz njemačke regije Waldeck – sjeverno od Frankfurta i zapadno od Kassela.

Državna banka Ruskog Carstva nakon Oktobarske revolucije 1917. godine pretvorena je pod boljševicima u Narodnu banku RSFSR, a od 1922. u Narodnu banku SSSR-a. Tek 1991. godine, nakon raspada Sovjetskog Saveza, ta je banka preimenovana u Središnju banku Ruske Federacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj Rothschild smatra se najbogatijom obitelji na svijetu. Procjenjuje se da su osobno vlasnici 500 milijardi dolara vrijednih nekretnina, a neke procjene kažu da upravljaju sa 100 trilijuna vrijednim financijama. Od šezdesetih godina osamnaestog stoljeća, otkako je Mayer Amschel Rothschild poslao svojih pet sinova u pet  financijskih centara bili su na najvažnijim mjestima svjetskih financija. U 19. stoljeću obitelj Rothschild učvrstila je svoju poziciju globalne moći tako što su pružali financijsku potporu monarhijama i vlastima na obje strane napoleonskih ratova.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.