12. siječnja 1998. – zabranjeno kloniranje ljudi u Europi

Toni Barros

Premda je potpisanim dokumentom Vijeća Europe zabranjeno kloniranje ljudi, ostalo je dopušteno klonirati stanice u istraživačke svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 12. siječnja 1998. trinaest zemalja članica Vijeća Europe potpisalo je dokument kojim je zabranjeno ljudsko kloniranje.

Radilo se o prvoj međunarodnoj obvezujućoj zabrani ljudskog kloniranja, a uslijedila je u vremenu nakon poznatog kloniranja ovce Dolly u Škotskoj.

Potpisivanje je obavljeno u Parizu, a zemlje koje su ga prve obavile bile su: Danska, Finska, Francuska, Grčka, Island, Luksemburg, Norveška, Portugal, Rumunjska, San Marino, Španjolska, Švedska i Turska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je potpisanim dokumentom zabranjeno kloniranje ljudi, ostalo je dopušteno klonirati stanice u istraživačke svrhe.

Katolički pogled na kloniranje ljudi je službeno protivljenje. 

Kloniranje ljudi Katolička Crkva smatra nemoralnim i teškim grijehom, jer smatra da svaki čovjek ima pravo biti začet prirodnim spolnim činom ljubavi oca i majke, ima pravo na sva ljudska prava i dostojanstvo čovjeka što uključuje i prirodno začeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.