12. srpnja 1812. Ontario – nepoznata vojna invazija SAD-a na Kanadu

Britansko spaljivanje Washingtona, javno vlasništvo

Radilo se o Anglo-američkom ratu, koji je bio prilično dramatičan, a jedna od najpoznatijih scena bilo je britansko osvajanje američkog glavnog grada Washingtona, pri čemu je spaljena i rezidencija američkog predsjednika (kasnije poznata kao Bijela kuća).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1812. Sjedinjene Američke Države izvršile su vojnu invaziju Kanade. Naime, američka vojska pod zapovjedništvom generala Williama Hulla prebacila se preko američko-kanadske granice i stupila na teritorij Kanade u blizini današnjeg grada Windsora u provinciji Ontario. Američko-kanadska granica na tom mjestu zapravo je bila rijeka Detroit pa je prijelaz granice značio prekrcavanje trupa s jedne na drugu stranu rijeke.

Važno je naglasiti da Kanada u to doba još nije bila nezavisna država, nego kolonijalni posjed Velike Britanije. Isto tako je i područje SAD-a samo tridesetak godina ranije bilo britansko, no u međuvremenu su Amerikanci uspjeli izboriti svoju nezavisnost (Kanađani to u punom smislu riječi nisu ni do danas učinili, jer je britanska kraljica još uvijek ujedno i kraljica Kanade).

Razlog invazije SAD-a na Kanadu na današnji dan bio je rat između Amerikanaca i Velike Britanije. Bio je to tzv. Anglo-američki rat i trajao je od 1812. do 1815. godine. U Europi je taj rat relativno malo poznat, jer su u to doba države Starog kontinenta vodile znatno krvavije Napoleonske ratove. Ipak, i Anglo-američki rat bio je dramatičan, a jedna od najpoznatijih scena bilo je britansko osvajanje američkog glavnog grada Washingtona, pri čemu je spaljena i rezidencija američkog predsjednika (kasnije poznata kao Bijela kuća).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki general William Hull naišao je na području Kanade na otpor čak i tamošnjih Indijanaca. U međuvremenu je saznao da su Britanci izvršili invaziju na SAD na drugom mjestu, pa se odlučio ipak povući natrag preko granice prema američkom gradu Detroitu. Britanski general Isaac Brock preuzeo je inicijativu, upao u SAD i opsjeo generala Hulla u Detroitu. Krivo vjerujući da su Britanci i njihovi indijanski saveznici mnogo moćniji, Hull je ubrzo predao Detroit Britancima bez borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.