13. veljače sveti Benigno – mučenik iz doba progona rimskih careva

Sveti Benigno
Foto: snimka zaslona

Sveti Benigno iz Todija (Benignus, Benigno di Todi), mučenik, živio je i djelovao u III. i IV. stoljeću. Bio je jedna od posljednjih žrtava progona careva Maksimijana i Dioklecijana. Rođen je u Todiju (provincija Perugia, Umbrija) i tamo zaređen za svećenika. Velikom snagom duha podnio je mučeništvo za Krista Gospodina oko 303 godine. Njegovo izmrcvareno tijelo pokopano je na cesti koja je iz Todija vodila za Vicus Martis (danas Massa Martana) i na tom mjestu je kasnije podignut benediktinski samostan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se tamo nalazi naselje koje po njemu nosi ime San Benigno. Relikvije svetog Benigna smještene su početkom XX. stoljeća u crkvu svetog Silvestra u Todiju, gdje i danas počivaju. Vjernici ga tamo časte zajedno sa svetim Valentinom, biskupom Ternija. Jedan je od 140 svetaca s kolonada na rimskom Trgu svetog Petra.

Osim sveca iz Todija ime Benigno (hrvatski Dobroslav, Dobriša) nosi najmanje dvadesetak svetaca: tri biskupa, šest mučenika, jedan švedski svećenik, jedan pustinjak i mnogi drugi. Ovim prilogom odajemo počast svima njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.