14. siječnja bl. Odorik iz Pordenonea – franjevac koji je u 14. stoljeću pješice došao u Kinu

Odorik iz Pordenonea i papa Ivan XXII, javno vlasništvo

Pješice se uputio u 14. stoljeću na Daleki Istok: boravio je jedno vrijeme među Tatarima, posjetio Indiju i najviše je proputovao Kinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Blaženi Odorik iz Pordenonea, talijanski franjevac, svećenik i misionar, prozvan i „apostolom Kineza“, rođen je između 1280. i 1285. u Villanovi, kod Pordenonea (Furlanija) kao Odorico Mattiussi (Mattiuzzi). Pridružio se oko 1300. franjevcima i stupio u Samostan svetog Franje u Udineu. Kao misionar pješice se iz Padove 1316. uputio, preko Male Azije, na Bliski i Daleki istok. Boravio je neko vrijeme među Mongolima, posjetio Armeniju, Perziju, Indiju, Cejlon, Sumatru, Javu, Borneo, proputovao od 1322. do 1328. Kinu i stigao sve do kineske prijestolnice Pekinga. Ondje je boravio tri godine, a zatim se kao prvi Europljanin uputio u Lhasu i Tibet. Cijelo to vrijeme imao je uza se brata Jakova, iz Irske, koji se brinuo o njemu.
U Europu se vratio krajem 1329. i izvijestio papu u Avignonu o mogućnostima misionarskog djelovanja na Dalekom istoku. Njegovi zapisi s putovanja zabilježeni su u Franjevačkom samostanu svetog Antuna u Padovi.
Odorik je prvi Europljanin nakon Marca Pola koji spominje neka nova zemljopisna područja, dotada nepoznate daleke krajeve i domorodačke običaje. Ti zapisi služili su kao priručnik ondašnjim geografima.
Odorikov misijski život svjedoči o različitoj naravi misijske djelatnosti Crkve, po kojoj svatko može ostvariti Božje poslanje, bilo aktivno djelujući s onima kojima je poslan, bilo opisujući životne uvjete u kojima se nalaze ti ljudi i na taj ih način čineći prepoznatljivima cijelomu svijetu.
Na njegovo misijsko djelovanje možemo gledati kao na diplomatsku misiju prožetu duhovnom i evangelizacijskom dimenzijom. Preminuo je u svojem zavičaju, u Udineu, 14. siječnja 1331. Blaženim ga je proglasio 1755. papa Pio VI. Naročito ga štuju u njegovoj rodnoj Furlaniji, a grad Pordenone podigao mu je 1881. veličanstven spomenik.
* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.