14. siječnja 1794. Prvi uspješni carski rez – znate li da je do 20. stoljeća bio najsmrtonosnija operacija?

Foto: GettyImages

Carski rez ili sectio caesarea je operacija, od koje je povijesno gledajući umrlo najviše žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medicina je već u prilično davna vremena dolazila do jednostavnijih rješenja u kompliciranim situacijama. Mnoge majke su zacijelo zahvalne dr. Jesseu Bennetu koji je 1794. godine izvršio prvi uspješni carski rez, poštedjevši svoju suprugu muka poroda koji je mogao završiti loše po nju i dijete.

Carski rez ili sectio caesarea je operacija, od koje je povijesno gledajući umrlo najviše žena. Radi se o tome da se reže trbušna stijenka i maternica u svrhu porođaja djeteta. Nakon mehaničkog porođaja se zarezani dijelovi sašiju, tj. šiva se maternica i slojevi trbušne stijenke.

Carski rez je do 20. stoljeća bio najsmrtonosnija operacija. Do 1850 – tih umrlo je od 60% do 100% žena prilikom ili nakon operacije, a početkom 20. stoljeća stopa mortaliteta se smanjila do 25%, dok je stopa mortaliteta djeteta iznosila oko 24%. Razlog visoke stope mortaliteta su bili naravno uvjeti u kojima se operacija izvodila (nehigijenski, nesterilizirani i prepuni bakterija od kojih je nastupila sepsa ili iskrvarenje), neznanje o krvnim grupama prilikom transfuzije, načinima rezova i šivanja, te materijala koji se koristio (žica ili svila koja je uzrokovala upale i infekcije).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.