14. srpnja 1914. Lidija Dominković – što niste znali o prvom hrvatskom zvučnom filmu ‘Lisinski’ snimljenom u NDH?

Lidija Dominković i Branko Špoljar u filmu Lisinski, foto: javno vlasništvo

Prvi cjelovečernji hrvatski zvučni film Lisinski snimljen je 1944. godine u NDH, a realizirao ga je veliki redatelj Oktavijan Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesni igrani film ‘Lisinski’ možete pogledati dolje na dnu teksta!

Dominković Lidija, udana Konjedić, filmska glumica rođena je u rumunjskom gradu Sulina 14. VII. 1914, a umrla je u Zagrebu 23. I. 1949. godine,

Bez formalnoga glumačkog obrazovanja i prakse, tumačila glavnu žensku ulogu Hedvige Banove u prvom hrvatskom cjelovečernjem zvučnom filmu realiziranom u NDH, Lisinski (1944) Oktavijana Miletića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oktavijan Miletić radio je film u sličnim uvjetima u kakvima je Lisinski skladao. Bili su to prvi koraci zvučnog filma koje nije bilo lako činiti, naročito u okruženju u kojemu sam predsjednik Saveza kinematografa Aleksandar Aranicki na zvuk reagira držeći se za glavu: „Samo nam je još to trebalo!“.

Miletić je bio hrabriji od lika kojega je prikazao u prvom hrvatskom zvučnom filmu te je sam postao najveći snimatelj svoga vremena, a Hrvatska je tijekom II. svjetskog rata 1944. dobila svoj prvi zvučni film.

Vatroslav Lisinski bio je prvi, i zapravo, jedini značajni skladatelj iz vremena ilirskog preporoda. Kao autor prve i druge hrvatske nacionalne opere u Hrvatskoj, Lisinski već dugo nosi auru koja ga diže na pijedestal zvijezde. Njegov je zvjezdani status toliko visok da je o njemu snimljen film – i to ne bilo koji film, nego povijesno važan film: prvi dugometražni zvučni film u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to ujedno i prvi, ali i posljednji igrani film Oktavijana Miletića u ulozi redatelja.

 

Cijeli igrani film Lisinski snimljen 1944. u NDH:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.