18. travnja 1874. rođena Ivana Brlić-Mažuranić – književnica četiri puta nominirana za Nobelovu nagradu

Foto: Frka/wikimedia commons

Na današnji dan 1874. godine rođena je znamenita hrvatska spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić. Za usporedbu, bila je vršnjakinja britanskog političara Winstona Churchilla, a hrvatska spisateljica Marija Jurić Zagorka bila je samo godinu dana starija od nje, kao i Antun Gustav Matoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana Brlić-Mažuranić rođena je u Ogulinu, koji je u to vrijeme bio još u sastavu Vojne krajine (tek je 1881. godine Vojna krajina sjedinjena s Banskom Hrvatskom). Djed Ivane Brlić-Mažuranić bio je znameniti hrvatski ban Ivan Mažuranić. Zanimljivo je, dapače, da je baka Ivane Brlić-Mažuranić bila Aleksandra Demeter, sestra poznatog preporoditelja Dimitrije Demetra. Naime, ban Ivan Mažuranić bio je oženjen spomenutom Aleksandrom i s njom je imao sina Vladimira Mažuranića, Ivaninog oca.

Od otprilike svoje osme do osamnaeste godine živjela je Ivana u Zagrebu, a zatim se udala za Vatroslava Brlića i preselila u Brod na Savi (danas Slavonski Brod).

Zanimljivo je da je bila čak četiri puta nominirana za Nobelovu nagradu – 1931., 1935., 1937. i 1938. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.