19. studenoga 1967. poginuo Charles Watters – katolički svećenik i nositelj Medalje časti

Velečasni Watters barem je četiri puta na današnji dan 1967. izašao pred neprijateljsku vatru da dopremi ranjene vojnike na sigurno. Iskazao se pružajući pomoć ranjenima, pomažući kod njihove evakuacije i bodreći ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 19. studenoga 1967. poginuo je američki katolički svećenik Charles J. Watters. Velečasni Watters bio je kapelan u Američkoj vojsci, s činom bojnika. Poginuo je u Vijetnamu, u Bitki kod Dak Toa, koja je jedna od najkrvavijih tijekom Vijetnamskog rata.

Charles J. Watters rođen je na širem području New Yorka. Zaređen je za katoličkog svećenika kad mu je bilo 26 godina. Službovao je u župama u blizini New Yorka, a kasnije je ušao u Američku vojsku kao vojni kapelan.

U Vijetnam je poslan 1966. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan kod Dak Toa u južnom dijelu Vijetnama, nedaleko od tromeđe Vijetnama, Kambodže i Laosa, velečasni Watters stradao je tijekom teške bitke između američkih i komunističkih postrojbi.

Watters je, prema izvješću, nenaoružan nesebično pomagao vojnicima, pružajući pomoć ranjenicima, pomažući kod njihove evakuacije i bodreći ih.

Davao je i posljednje sakramente umirućima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobito je zanimljivo da je velečasni Watters barem četiri puta na današnji dan izašao pred neprijateljsku vatru da dopremi ranjene vojnike na sigurno.

Dok je pomagao kod trijaže ranjenika, mjesto na kojem se nalazio pogodila je bomba teška oko 227 kilograma.

Posmrtno je za svoja junačka djela tijekom te bitke odlikovan najvišim američkim vojnim odlikovanjem – poznatom Medaljom časti (Medal of Honor).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.