2. listopada 1914. rođen Albe Vidaković – tko je Hrvat iz Bačke koji je zadužio hrvatsku glazbu?

Vidaković
Foto: virtualna.nsk.hr

Albe Vidaković (Subotica, 2. listopada 1914. – Zagreb, 18. travnja 1964.) je bio hrvatski svećenik, veliki skladatelj i muzikolog, dirigent i pedagog, rodom iz Bačke u Vojvodini. Bio je prvi bački Hrvat koji je boravio i studirao u Hrvatskom zavodu Svetog Jeronima u Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovnu školu i četiri razreda gimnazije završio je u rodnoj Subotici, pa u Travniku.
Pokazao kao vrstan matematičar i glazbenik. Svirao je u đačkom orkestru prvu violinu, a po potrebi i violončelo, pa i kontrabas. Kod Vidakovića je glazba bila ozvučena matematika, pa je bilo kao da je ostvario antički ideal o tijesnoj svezi glazbe s aritmetikom. Bio je dobar i u crtanju pa je bilo mišljenja da će postati slikar. Studirao je bogoslovlje i filozofiju od 1932. do 1937. godine na Bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bogoslovske dane je opet posvetio i glazbi, gdje su mu učitelji bili majstori crkvene glazbe Franjo Dugan, Filip Hajduković i Matija Ivšić. Nakon što se je zaredio, bio je kratko vrijeme kapelan u Žedniku.

Školovanje je nastavio u Rimu. Biskup Budanović dopustio je Vidakoviću studij glazbe u Rimu. Boravio je u Hrvatskom zavodu sv. Jeronima u kojem je bio prvi bački Hrvat. Poslije je do kraja života djelovao u Zagrebu. Ratne su ga neprilike spriječile vratiti se u Suboticu. 1941. godine završio je svoju specijalizaciju, pa se nastanio u Zagrebu, gdje je ostao do kraja života.

Prerana ga je smrt spriječila da postane prvi doktor muzikologije u bivšoj državi: na Filozofskome fakultetu u Ljubljani mentor mu je bio Dragotin Cvetko, kod kojega je pripremao obraniti doktorat. Vodio je zbor sjemeništaraca i bogoslova u zagrebačkoj katedrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je glavni urednik časopisa “Sveta Cecilija”. Pisao je djela duhovne glazbe.
Utemeljitelj je Instituta za crkvenu glazbu pri Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, koji je osnovan 1963. godine.

Tako je Albe Vidaković silno zadužio hrvatski narod i Crkvu u Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.