2. studenoga 1889. SAD – koje američke države imaju najviše stanovništva porijeklom iz Njemačke?

Foto: Thinkstock

Zanimljivo je da se glavni grad Sjeverne Dakote zove Bismarck, prema imenu slavnog njemačkog kancelara iz 19. stoljeća. Sjeverna Dakota ima čak 46.9% njemačkog stanovništva, a Južna Dakota 44.5%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1889. godine dobile su Sjeverna i Južna Dakota status saveznih država u sklopu SAD-a. Zanimljivo je da te dvije države imaju najveći udio stanovništva njemačkog porijekla u svojim populacijama. Tako Sjeverna Dakota ima čak 46.9% njemačkog stanovništva, a Južna Dakota 44.5%. Te se činjenice osjete i u kulturi i jeziku na području tih država. Primjerice, engleski dijalekt koji se govori u Dakotama sadrži njemačke posuđenice. Tako se npr. najpoznatiji desert u Južnoj Dakoti zove “Kuchen” (njemačka riječ za kolač).

Zanimljivo je da se glavni grad Sjeverne Dakote zove Bismarck, prema imenu slavnog njemačkog kancelara iz 19. stoljeća. Kancelar Bismarck vjerojatno je najzaslužniji čovjek za ujedinjenje Njemačke u jedinstvenu državu, do kojeg je došlo tek 1871. godine. Ime Bismarck dobio je današnji glavni grad Dakote upravo zato da bi se privukli njemački doseljenici.

Nijemci koji su se doselili u Sjevernu i Južnu Dakotu uglavnom su pristigli s područja nekadašnjeg Ruskog Carstva, i to u 19. i na početku 20. stoljeća. Naime, u Istočnoj Europi živjelo je još od srednjeg vijeka mnogo Nijemaca, naročito u gradovima. Kad su Rusi zavladali tim područjima, vršili su pritisak na Nijemce, pa su se ovi iselili u Ameriku u potrazi za boljim i slobodnijim životom. Samo ime Dakota nije njemačkog nego indijanskog porijekla. Naime, jedno veliko podpleme Siouxa zvalo se Dakota, pa je po njemu nazvano i cijelo okolno područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.