2. veljače 1812. – znate li da je Rusija osnovala koloniju u Kaliforniji?

Foto: Introvert

U doba kad se Napoleon Bonaparte spremao napasti Rusko Carstvo, ono je bilo toliko prostrano da je osnivalo kolonije u Kaliforniji i na Havajima.

Na današnji dan 1812. Rusko Carstvo je osnovalo koloniju u Kaliforniji. Podsjetimo, u to je doba čitava Aljaska pripadala Rusiji, a ekspanzija se nastavljala južno prema Meksiku. Istovremeno su Španjolci prodirali s juga (osnivajući misije San Diego, Los Angeles, Santa Barbara itd.).

Navedena ruska kolonija u Kaliforniji zvala se Krepost Ross (“krepost” na ruskom jeziku znači tvrđava), a danas se to mjesto naziva Fort Ross i nalazi se u okrugu Sonoma sjeverno od San Francisca. Gospodarski smisao kolonija je imala u trgovini, naročito krznom, te u uzgoju poljoprivrednih kultura u svrhu opskrbe ruskih naselja na Aljaski hranom.

Godine 1841. Rusiji više nije trebala ta kolonija, jer su pronađeni alternativni putovi opskrbe Aljaske hranom (preko Vancouvera), pa je kolonija prodana jednom privatniku po imenu John Sutter za 30.000 dolara.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr