20. kolovoza 1955. Bernard Hügl – izbornik reprezentacije NDH, pomoćni trener svjetskih prvaka i žrtva komunizma

Foto: HNS - Hrvatski nogometni savez/commons.wikimedia.org

Na spomen ploči Hrvatskog nogometnog saveza gdje su svi izbornici reprezentacije Hrvatske nema jednog velikog imena – Bernarda Hügla. On je bio izbornik reprezentacije NDH (članice FIFA-e koja utakmice NDH broji pod reprezentaciju Hrvatske), a od kolovoza 1955. do 1956. bio trener i NK Osijeka (tada Proletera). Bio je toliko velik trener da je 1956. kada je protjeran iz Jugoslavije odmah ušao u stručni stožer prvaka svijeta Njemačke i postao prvi pomoćnik jednog  od najvećih trenera svih vremena slavnog Seppa Herbergera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije toga je bio slavni nogometaš. Kao igrač Građanskog, zajedno s Franjom Glaserom iz istog kluba i Jozom Matošićem iz Hajduka činio je veliki obrambeni trio reprezentacije tadašnje prve Jugoslavije. Nakon rata Hügl je robijao u komunističkim kazamatima, veliki Glaser je bio prisiljen otići iz ugašenog Građanskog u Partizan iz Beograda, a Jozo Matošić je otišao u Kvarner iz Rijeke gdje je bio trener-igrač.

Za vrijeme II. svjetskog rata bio je i izbornik gradske reprezentacije Zagreba, te kao Nijemac trener momčadi njemačkih oružanih snaga i član stručnog stožera HNS-a. Godine 1943. postaje izbornik reprezentacije NDH, članice FIFA-e.

Kao podunavski Nijemac Hügl je rođen 1908. u Bačkoj u Austro-Ugarskoj, u mjestu Berauersheim u kojem su živjeli  Nijemci (95% Nijemaca) koji su 1944. protjerani u Titovom genocidu, a mjesto je u cilju srbizacije Bačke dobilo ime Srpski Miletić. Nakon etničkog čišćenja Nijemaca u to mjesto su dovedeni Srbi iz Hrvatske i BiH, te danas čine više od 90% stanovnika tog nekada čistog njemačkog mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hügl je bio standardni igrač Građanskog u drugoj polovini 30-ih, te je tada u možda najjačoj ekipi u povijesti hrvatskog nogometa, osvojio s Građanskim mnoge titule.

Odigrao je i 24 utakmice za jugoslavensku reprezentaciju. Bio je desni branič, a zajedno s Franjom Glaserom i Jozom Matošićem predstavljao je poznati obrambeni trio u reprezentaciji.

S ulaskom postrojbi Jugoslavenske armije u Zagreb, 8. svibnja 1945., začela se Hüglova životna golgota. Njegov “grijeh,” zbog koga je bio uhićen, mučen i osuđen na šest godina strogog zatvora, temeljio se na tome što je “kao folksdojčer stao u službu njemačkih fašista i domaćih izdajnika i vježbao momčad Wermachta, sastavljenu od Hitlerovih vojnika utaborenih u Zagrebu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robijao je pet teških godina u koncentracijskom logoru u Staroj Gradiški.

Vrlo brzo nakon izlaska iz zatvora, komunistički režim ponovno prijeti Hüglu, namiještanjem nogometne afere. Svrha toga bilo je slabljenje hrvatskog nogometa u Jugoslaviji u kojem u to vrijeme, usprkos prisilama, otimanjem igrača i raznim prljavim igrama, beogradski klubovi nisu uspjeli dominirati nad Dinamom i Hajdukom (to se tek dogodilo poslije Dinamove titule 1958. godine). Bio je optužen za umiješanost u podmićivanje sudaca, u što su mnogi sumnjali da je prljava igra Beograda. Naime, malo je vjerojatno da bi u komunističkoj diktaturi se itko usudio nakon izlaska s robije podmićivati suce sa javnom stigmom “domaćeg izdajnika” i “fašista”.

Hügl je proveo dva mjeseca u istražnom zatvoru. Tadašnji predsjednik Proletera iz Osijeka i komunistički poslanik Špika uspio mu je iznuditi putovnicu uz uvjet da mora napustiti Jugoslaviju jer mu slijedi ponovni odlazak na robiju, što je on i učinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rujnu 1956. napustio je zemlju, a hrvatski nogomet je lišen jednog od najvećih trenera u svojoj povijesti.

U Njemačkoj, tada prvaku svijeta, odmah biva uvršten u stručni stožer reprezentacije kao prvi pomoćnik slavnom izborniku Seppu Herbergeru.

U Zagrebu mu je ostao sin, Bernard mlađi, koji je od 1955. do 1959. igrao u snažnom Dinamu. Bio je branič kao i otac, rame uz rame s Dinamovim asovima kakvi su bili: braća Ivica i Drago Horvat, Kralj, Crnković, Željko Čajkovski, Perušić, Matuš, Jerković, Zambata, Vlatko Marković, Šikić, Šantek, Režek, Mantula, Košćak, Benko, Luka Lipošinović, Osojnak, Rede, Kurtović, Majerović, Pašić…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.