Foto: Commons.wikimedia.org

Na današnji dan 235. rimskim carem postao je Maksimin Tračanin – po visini tijela vrlo vjerojatno najviša osoba koja je vladala Rimskim Carstvom.

Naime, postoje navodi da je Maksimin Tračanin bio visok čak 260 centimetara. To je vjerojatno pretjeran podatak, no svejedno je prema većini izvora poznato da je Maksimin doista bio natprosječne visine.

Zanimljivi su i navodi da je Maksimin bio tako velik i jak da je mogao vući natovarena kola bez tuđe pomoći. Palac mu je bio navodno tako debeo, da je na njemu nosio supruginu narukvicu kao prsten. Kipovi prikazuju Maksimina Tračanina kao čovjeka izbočenih nadočnih lukova, velikog nosa i naglašene brade.

Iz toga poneki izvode zaključak da je možda imao neku vrstu poremećaja hormona rasta (tzv. akromegalija). Navodno se i pretjerano znojio.

Važan je i podatak da je Maksimin bio prvi rimski car koji je nekoć bio običan vojnik u rimskoj vojsci. Prema tome, bio je nižeg podrijetla nego ikoji car do tada. Dapače, neki ga izvori čak nazivaju “barbarinom”. Prenaglašeni podatci o njegovom izgledu možda potječu od namjere da ga se kao “barbarina” ocrni među Rimljanima.

Izvor: narod.hr