20. rujna bl. Marija Terezija od sv. Josipa – tko je žena koja osnovala red karmelićanki koji se proširio Hrvatskom?

Foto: Wikipedia

Stvaralačko djelo Duha Svetoga u Crkvi je uvijek novo, kreativno i tajanstveno. Zar nije divan Bog u svetima svojim slugama, koji mu se posvetiše i dadoše mu srce svoje, da ono kuca samo za njega, za Krista Gospodina? Nije to Velika Terezija, a nije niti Mala Terezija, nego je to Majka Marija Terezija od sv. Josipa. Majka napuštenih i nezbrinutih, beskućnika i siromašnih. To je majka onih koji se nalaze na rubu društva, koje nitko neće i koji su drugima na teret, a čiji blagdan slavimo danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je bila ponesena duhovnošću sv. Terezije Avilske i utemeljiteljica je Družbe sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova, nove grane staroga časnog Karmela. Karmelsko obilježje molitve i sjedinjenja s Bogom Majka Marija Terezija od sv. Josipa unosila je u svoj svakodnevni život i rad, koji je bio služba ljubavi onima koji su najbolnije trpjeli, a to su djeca i starci.

Ovih dana slavimo 100 godina od dolaska sestara karmelićanski u Hrvatsku, a prve sestre došle su iz Beča 1917. godine i nastanile se privremeno na zagrebačkom sv. Ksaveru.
Samostan sestara je utemeljen 1919. godine na izričitu želju osnovateljice koja je tada boravila u Americi šireći Karmel Božanskog Srca Isusova. Zbog promjene političke situacije 1918. i financijske inflacije sestre su bile prisiljene napustiti Hrvatsku. Zalaganjem tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa dr. Antuna Bauera, sestre su ostale otvorivši samostan na darovanom zemljištu u Hrvatskom Leskovcu. Samostan u Hrvatskom Leskovcu je prvi osnutak Karmela BSI u Hrvatskoj te jedina kuća koju je bl. Marija Terezija, naša Osnovateljica, osobno posjetila. Taj posjet bio je ujedno i njezin jedini posjet Hrvatskoj.

Od 1919. u samostanu sv. Josipa živjelo je puno sestara koje su svojom požrtvovnošću i ljubavlju ostavile neizbrisiv trag. Nastavljajući duh i predanu karizmu trude se unositi plodove kontemplacije u apostolsko djelovanje. Iskrena povezanost s Kristom određuje njihovo apostolsko zalaganje. Brinu se za duhovno i tjelesno dobro bližnjega kroz kršćanski odgoj djece i mladih koji nemaju obiteljskog doma, vjeronaučnu pouku djeci i mladima, animaciju liturgije, pomaganje mladim obiteljima u odgoju njihove djece u dječjim jaslicama i vrtiću. Sestre rade u apostolatu s obiteljima, posjećuju bolesnike i potrebite osobe. Pri samostanu također djeluje Zajednica Karmelskih laika Božanskog Srca Isusova i zajednica mladih Karmela BSI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monografija ”100 godina sestara Karmelićanki BSI u Hrvatskoj”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.