20. svibnja 1277. umro Ivan XXI. – jedini papa koji je bio liječnik

Foto: commons.wikimedia.org

Papa Ivan XXI. aktivno se bavio medicinom, a napisao je i priručnike o liječenju bolesti, kao i rasprave na temu Aristotela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1277. godine umro je papa Ivan XXI. – jedini liječnik koji je ikada postao papa. Rođenjem je taj papa bio Portugalac imenom Pedro Julião. Studirao je medicinu, teologiju, logiku, fiziku i metafiziku. Postao je liječnik pape bl. Grgura X. (poznatog po pokušajima komunikacije s Mongolima u doba Marka Pola), a ubrzo i kardinal. Pedro Julião aktivno se bavio medicinom, a napisao je i priručnike o liječenju bolesti, kao i rasprave na temu Aristotela.

Kardinal Pedro Julião izabran je za papu 1276. godine. Uzeo je ime Ivan XXI., a sjedište papinstva u to doba nije bilo u Rimu, nego u Viterbu. Taj gradić 70-tak kilometara sjeverno od Rima bio je službeno sjedište papinstva između 1257. i 1281. godine.

Ivan XXI. nastavio se svojim učenim istraživanjima baviti i kao papa. Dapače, toliko se bavio time, da je u papinskoj palači u Viterbu dao dograditi posebnu sobu u kojoj je mogao na miru raditi. Međutim, jedne noći kad je papa bio sam, urušio se strop te sobe i smrtno ga je ozlijedio. Papa je umro nakon šest dana, upravo na današnji dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.