21. kolovoza 1879. Knock – kako je postalo središnje hodočasničko svetište Irske?

Stotinu godina nakon ukazanja uz crkvicu je podignuto veliko svetište. Kamen temeljac je 1973. godine blagoslovio papa Pavao VI., a svetište je inaugurirano šest godina poslije, 18. srpnja 1979. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U večernjim satima 21. kolovoza 1879., grupa ljudi čija je starost u rasponu od 5 godina do 75, uključujući muškarce, žene,tinejdžere i djecu, svjedočili su ukazanju Gospe, sv. Josipa i sv. Ivana Evanđelista kraj male župne crkve sv. Ivana Krstitelja. Iza njih i malo lijevo od sv. Ivana bio je oltar, a na njemu križ i Janje (tradicionalna slika Isusa, kao Jaganjca Božjeg), kojem se klanjaju anđeli. Potok krvi, tekao je iz Isusova Srca. Ukazanje je označilo Otkrivenje,a oltar je bio baš onakav kako piše u knjizi Otkrivenja.

Blažena Djevica Marija opisana je kao vrlo lijepa i stajala je nekoliko metara iznad tla. Nosila je bijelu haljinu, koja je visjela s puno nabora i bila pričvršćena na vratu. Ona je opisana kao “duboko u molitvi“, s očima podignutim prema nebu, podignutih ruku do ramena. Sveti Josip je također nosio bijele halje. Stajao je desno kraj Djevice. Usmjerio je glavu prema Djevici Mariji. Ivan Evanđelist stajao je na lijevoj strani Blažene Djevice Marije. Bio je odjeven u dugu haljinu i nosio mitru. Imao je otvorenu veliku knjigu u lijevoj ruci.

U vrlo kratkom vremenu Knock je za Irce postao nezaobilazno mjesto hodočašća. Svake ga godine posjeti milijun i pol vjernika. Osim toga, uz to su svetište povezani i trenutci suvremene irske povijesti. Primjerice, u kolovozu 1940. godine 50.000 Iraca sudjelovalo je u Hodočašću za mir u svijetu i u Irskoj. A 1954. godine, u prigodi Marijanske godine koju je proglasio Pio XII., više od milijun hodočasnika se okupilo u Knocku gdje je, po želji pape Pacellija, okrunjen Gospin kip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotinu godina nakon ukazanja uz crkvicu je podignuto veliko svetište. Kamen temeljac je 1973. godine blagoslovio Pavao VI., a svetište je inaugurirano šest godina poslije, 18. srpnja 1979. godine. Zanimljivo je da se struktura svetišta oslanja na 32 stupa koji predstavljaju 32 irske županije.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.