21. ožujka sveti Serapion – egipatski pustinjak i biskup

Foto: Francisco de Zurbarán - Wadsworth Atheneum, wikimedia commons

Sveti Serapion iz Thmuisa, poznat i kao Serapion Skolastik, egipatski pustinjak i biskup, rodio se oko godine 300. u Egiptu. Najprije je djelovao u aleksandrijskoj katehetskoj školi. Povukao se zatim u egipatsku pustinju i postao jedan od najpoznatijih učenika i sljedbenika svetog Antuna Pustinjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno sa svojim prijateljem, svetim Atanazijem iz Aleksandrije, bio je veliki pobornik Nicejskog vjerovanja i protivnik arijanskog krivovjerja, borac protiv makedonijanstva (po kojem ni Sveti Duh nije pravi Bog) i manihejstva (po kojem postoje dva počela, dobro-Bog i zlo-materija).

Sveti Antun Pustinjak ostavio je u svojoj oporuci po jedan ovčji kožuh Serapionu i Atanaziju kao znak svoje naklonosti.

Oko 339. Serapion je postao biskupom Thmuisa (danas Tell El-Timai‎), grada u Donjem Egiptu, istočno od Nila. Atanazije je poslao Serapiona u tešku misiju na dvor cara Konstantina II, koji je bio vatreni arijanac. Serapion je caru poslao niz pisama o božanstvu Duha Svetoga. Zbog toga je udaljen s biskupske stolice i protjeran u progonstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominje se kao mogući autor „Serapionove eulogije“ ili „Serapionovog sakramentarija“, zbirke liturgijskih molitvi, značajnog djela za proučavanje egipatske kršćanske liturgije, namijenjenog prije svega potrebama biskupa.

Sveti Jeronim nazvao ga je „ispovijedaocem vjere“. Sveti Serapion preminuo je ubrzo nakon godine 362, u Egiptu.

Njegov zagovor osobito prizivaju egzorcisti u borbi protiv demonskih posjednuća i opsjednuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.