21. siječnja 1950. George Orwell – autor pojma Big Brother kao kontrole i nadziranja građana od države

Foto: Ceridwen

Danas je George Orwell osobito poznat po svojim djelima „1984.“ i „Životinjska farma“. Izraz Big Brother potječe upravo od Georgea Orwella, a od njegovog je pseudonima iskovan i pridjev „orvelijanski“ za pojave u kojima država nastoji kontrolirati svoje državljane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki brat, na engleskom doslovno Big Brother, je lik u Orwellovom romanu “1984.” koji predstavlja diktatora, odnosno vođu totalitarnog režima u fiktivnoj državi Oceaniji. U romanu se ne pojavljuje neposredno, nego tek kao simbol svemoćne vlasti na sveprisutnim propagandnim plakatima i emisijama teleekrana. Nakon izlaska romana je fraza “Veliki brat” ušla u mnoge rječnike kao sinonim za vlast koju nadzire ili nastoji u potpunosti nadzirati svoje podanike, odnosno za suvremenu tehnologiju koja je u potpunosti uklonila mogućnost da građani očuvaju svoju privatnost.

Na današnji dan 1950. godine umro je George Orwell, jedan od najpoznatijih pisaca 20. stoljeća. Zanimljivo je da mu je pravo ime bilo zapravo Eric Arthur Blair, a pseudonim George Orwell odabrao je tek u 30. godini života.

George Orwell pisao je poeziju, fikciju, književne kritike i bavio se novinarstvom, a svojim je kritičkim i socijalno angažiranim romanima postao jedan od najutjecajnijih pisaca 20. stoljeća. Najpoznatiji je po distopijskom romanu Tisuću devetsto osamdeset četvrta (izdan 1949.),  alegorijskom romanu Životinjska farma (izdan 1945.). Prvi je doživio tri ekranizacije, a drugi dvije, dok je pored njih na ekranima završio još samo jedan Orwellov roman, Neka cvate Aspidistra. K tome, čovjek je poznat i kao tvorac neologizama poput Big Brother ili hladni rat, a s obzirom na slojevitost njegovih romana, njihova ekranizacija nikada nije bila lagan posao. Ipak, nekima je uspjelo prilično dobro dočarati “orvelovsku” (još jedan pojam za koji je zaslužan) atmosferu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.