24. srpnja 1822. rođen Dinko Vitezić – tko je zaslužni Hrvat koji se suprotstavio talijanskom iredentizmu?

Foto: commons.wikimedia.org

Istarski preporoditelj, pravnik i političar Dinko Vitezić rodio se u Vrbniku na otoku Krku 24. srpnja 1822. godine. Doktorirao je pravo u Padovi nako čega dobiva posao službenika financijske prokurature u Zadru.

U Zadru ulazi u krug dalmatinskih preporoditelja oko Pavlinovića i Klaića te sudjeluje u osnivanju Matice dalmatinske, pokretanju Narodnog lista (Il Nazionale) i otvaranju zadarske čitaonice. Nakon povlačenja biskupa Jurja Dobrile iz javnog života najistaknutiji je hrvatski djelatnik u političkom životu Istre.

Predsjeda Bratovšćini hrvatskih ljudi u Istri i Družbi svetog Ćirla i Metoda za Istru te utemeljuje Staroslavensku akademiju na Krku. Utemeljio je knjižnicu obitelji Vitezić kao ovršitelj oporuke svog brata krčkog biskupa Ivana Vitezića. Knjižnica je smještena u Hrvatskom domu, zvanom i Vitezićev dom, koji je sagrađen na ulazu u Vrbik na Krku 1901. godine.

Vitezić je bio prvi istarski zastupnik u bečkom Carevinskom vijeću u čijem je radu sudjelovao u nekoliko mandata. U svom zastupničkom djelovanju protivio se talijanskom iredentizmu te se zauzimao za nacionalni i gospodarski preporod Istre. Svoje govore održane u Carevinskom vijeću objavljivao je u Narodnoj slozi, a svoje političko djelovanje opisao je u Poslanicama.

Dinko Vitezić preminuo je u Krku 1904. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/povijest.hr