24. studenog 1833. rođen Jovan Jovanović Zmaj – hvalospjev Hrvatima

Foto: Wikipedia

Jovan Jovanović Zmaj, srbijanski pjesnik i književnik, rođen je na današnji dan 1833. Začetnik je satiričnog i društveno angažiranoga pjesništva u srpskoj književnosti. Pored Đure Jakšića, Zmaj je drugi veliki liričar srpskog romantizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj srpski pjesnik s pažnjom je pratio borbu susjednog hrvatskog naroda preko Dunava sa mađaronskom politikom i pokušajima odnarođivanja krajem 19 stoljeća. Oduševljen kulturnim dostignućem Hrvata i njihovom snažnom borbom za nacionalnu samobitnost napisao je pjesmu “Šta se čuje?” kao hvalospjev tom čovjeku – Hrvatu:

Hrvat se ne bori da što otme kome,
Čuva sveti plamen na ognjištu svome.
I dok tako čini u najteži dan’
I Bog je i pravda na njegovoj stran’

Prva strofa ovih stihova (“Hrvat se ne bori da što otme kome…”) bila je izrecitirana pri prvoj posjeti hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana gradu Vukovaru, koji je tada bio tek reintegriran u hrvatski ustavno-pravni sustav.
Jovan Jovanović Zmaj umro je 1904. i nije dočekao živ vidjeti imperijalističku politiku svog naroda prema susjednim Hrvatima, potpuno suprotnu njegovim težnjama i namjerama. Ta politika bila je na djelu cijelo 20. stoljeće i koštala je oba naroda desetine tisuća života, a na djelu je danas čak i preko službene politike Srbije premijera Vučića i predsjednika Nikolića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, proročki završetak Zmajeve pjesme glasi:

„A oni (Hrvati)će posle… kako im god drago.“

On kao da poziva Hrvate, ali i Zmajeve Srbe preko Dunava, na budnost i poštovanje prava svakog naroda da bude svoj na svome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.