24. svibnja 1956. – kako je izgledao prvi Eurosong?

Foto: Snimka zaslona

Zanimljivo je da je na prvom natjecanju svaka zemlja nastupala s dvije pjesme (to je ukinuto već sljedeće godine). Na tom prvom natjecanju sudjelovalo je samo 7 zemalja (Zapadna Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska i zemlje Beneluxa).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je mali broj Europljana u to vrijeme uopće posjedovao televizor, većina ih je slušala natjecanje na radiju. 

Na današnji dan 1956. godine održano je prvo natjecanje za pjesmu Eurovizije.

Europa se tada još uvijek oporavljala od posljedica Drugog svjetskog rata pa su organizatori željeli izmisliti program koji će biti zabavan i koji će okupiti Europljane oko istog cilja. Kao uzor za natjecanje korišten je poznati glazbeni festival iz San Rema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U to doba bio je pothvat organizirati televizijski prijenos koji će se istovremeno prikazivati u mnogim državama Europe, jer još nije bilo satelitske televizije, pa je korištena isključivo zemaljska TV mreža.

Budući da je mali broj Europljana u to vrijeme uopće posjedovao televizor, većina ih je slušala natjecanje na radiju. Mjesto održavanja prvog eurovizijskog natjecanja bio je švicarski grad Lugano, nedaleko od talijanske granice, smješten na jezeru. Lugano je i danas mondeno ljetovalište svjetskih zvijezda i nazivaju ga “švicarskim Monte Carlom”.

Na prvom natjecanju sudjelovalo je samo 7 zemalja (Zapadna Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska i zemlje Beneluxa).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U današnje vrijem na Eurosongu sudjeluje čak 39 zemalja.

Zanimljivo je da je na prvom natjecanju svaka zemlja nastupala s dvije pjesme (to je ukinut već sljedeće godine).

Pobijedila je Švicarska (domaćin) s pjesmom “Refrain” od pjevačice Lys Assia. Zanimljivo je da je Lys Assia pokušala i 2011. postati švicarska predstavnica na Eurosongu 2012. u Azerbajdžanu, ali je osvojila tek 8. mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvom natjecanju nisu objavljivani bodovi za svaku zemlju kao danas, nego je samo proglašena pobjednica. Zanimljivo je da je postojao propis da smiju nastupati jedino samostalni glazbenici, a ne i grupe. Lys Assia za prvo mjesto nije dobila nikakvu nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.